Под слоганом „Инспиришемо развој“ јуче је свечано отворен 66. Међународни Сајам технике и техничких достигнућа. На овогодишњем сајму се окупило више од 600 излагача, међу којима и 250 иностраних из преко 32 земље. Сајам се простире на више од 15.000 квадрата, док поставка Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све – Закорачи у одрживу будућност“ заузима простор од 6.000 квадрата и сачињена је од 114 појединачних поставки, 63 излагача и преко 30 компанија из Народне Републике Кине.

Сајам је отворила министарка науке, технололошког развоја и иновација др Јелена Беговић и том приликом рекла да је Сајам технике један од најзначанијих догађаја у нашем региону када је реч о технологијама и иновацијама.

„Поставку Републике Србије организовало је чак пет министарстава у Влади Републике Србије, што говори о томе колико је наука и развој иновација препозната од стране саме државе. У оквиру наше поставке приказани су иновативни производи, идеје, истраживања које су настале у научно-истраживачким организацијама, на факултетима, на институтима, креирани од стране научника, инжењера, али и предузетника, како и Србије, тако и из државе партнера овогодишње поставке Народне Републике Кине“, изјавила је министарка др Јелена Беговић.

Отварању су присуствовали председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић, заменик министра науке и технологије Народне Репунлике Кине Чен Ђачанг, министри информисања и спорта, као и многобројни домаћи и страни званичници.

Учешће Института Михајло Пупин је сада већ традиционално па смо овом приликом домаћим и иностраним посетиоцима представили пет експоната.

„Институт Михајло Пупин је прави пример сарадње науке и привреде с обзиром на то да сарађујемо са великим бројем компанија, али и са мрежом међународних институција са којима сарађујемо на међународним пројектима, нарочито ЕУ пројектима у оквиру програма Хоризонт Европа. Што се тиче нашег присуства на Сајму, свих пет експоната је настало у оквиру Института, они су резултат сопствених истраживања и развоја наших истраживача. У оквиру области управљања у домену енергије представљени су хидраулични агрегат повезан са сигурносним TCipm блоком, надбрзинска заштита турбине и систем за мерење и анализу вибрационог стања ротационих машина. Истакао бих да је мали број компанија у свету у стању да понуди, испоручи и пусти у рад за надбрзинску заштиту турбина, а уједно је то и уређај са нашег Института који је сертификован за SIL 3 ниво интегритета безбедности. Из области управљања саобраћајем, представљена је радио – диспечерска централа, производ железничког програма Института, док је из програма друмског саобраћаја представљен систем за интелигентне транспортне системе, рекао је дирекор Института Михајло Пупин, др Никола Томашевић.

Након церемоније отварања, наш штанд је посетила министарка др Јелена Беговић која се информисала о експонатима, њиховом изласку на домаће и инострано тражиште и похвалила рад нашег Института.

За време трајања Сајма посетиоци ће моћи да се упознају са новим технологијама, иновативним производима, да разговарају са научницима и иноваторима и виде како се наука примењује у свакодневном животу и како наука може да реши проблеме са којима се суочавамо као појединци, као државе и као човечанство.