Pod sloganom „Inspirišemo razvoj“ juče je svečano otvoren 66. Međunarodni Sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Na ovogodišnjem sajmu se okupilo više od 600 izlagača, među kojima i 250 inostranih iz preko 32 zemlje. Sajam se prostire na više od 15.000 kvadrata, dok postavka Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – Zakorači u održivu budućnost“ zauzima prostor od 6.000 kvadrata i sačinjena je od 114 pojedinačnih postavki, 63 izlagača i preko 30 kompanija iz Narodne Republike Kine.

Sajam je otvorila ministarka nauke, tehnolološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i tom prilikom rekla da je Sajam tehnike jedan od najznačanijih događaja u našem regionu kada je reč o tehnologijama i inovacijama.

„Postavku Republike Srbije organizovalo je čak pet ministarstava u Vladi Republike Srbije, što govori o tome koliko je nauka i razvoj inovacija prepoznata od strane same države. U okviru naše postavke prikazani su inovativni proizvodi, ideje, istraživanja koje su nastale u naučno-istraživačkim organizacijama, na fakultetima, na institutima, kreirani od strane naučnika, inženjera, ali i preduzetnika, kako i Srbije, tako i iz države partnera ovogodišnje postavke Narodne Republike Kine“, izjavila je ministarka dr Jelena Begović.

Otvaranju su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić, zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Repunlike Kine Čen Đačang, ministri informisanja i sporta, kao i mnogobrojni domaći i strani zvaničnici.

Učešće Instituta Mihajlo Pupin je sada već tradicionalno pa smo ovom prilikom domaćim i inostranim posetiocima predstavili pet eksponata.

„Institut Mihajlo Pupin je pravi primer saradnje nauke i privrede s obzirom na to da sarađujemo sa velikim brojem kompanija, ali i sa mrežom međunarodnih institucija sa kojima sarađujemo na međunarodnim projektima, naročito EU projektima u okviru programa Horizont Evropa. Što se tiče našeg prisustva na Sajmu, svih pet eksponata je nastalo u okviru Instituta, oni su rezultat sopstvenih istraživanja i razvoja naših istraživača. U okviru oblasti upravljanja u domenu energije predstavljeni su hidraulični agregat povezan sa sigurnosnim TCipm blokom, nadbrzinska zaštita turbine i sistem za merenje i analizu vibracionog stanja rotacionih mašina. Istakao bih da je mali broj kompanija u svetu u stanju da ponudi, isporuči i pusti u rad za nadbrzinsku zaštitu turbina, a ujedno je to i uređaj sa našeg Instituta koji je sertifikovan za SIL 3 nivo integriteta bezbednosti. Iz oblasti upravljanja saobraćajem, predstavljena je radio – dispečerska centrala, proizvod železničkog programa Instituta, dok je iz programa drumskog saobraćaja predstavljen sistem za inteligentne transportne sisteme, rekao je direkor Instituta Mihajlo Pupin, dr Nikola Tomašević.

Nakon ceremonije otvaranja, naš štand je posetila ministarka dr Jelena Begović koja se informisala o eksponatima, njihovom izlasku na domaće i inostrano tražište i pohvalila rad našeg Instituta.

Za vreme trajanja Sajma posetioci će moći da se upoznaju sa novim tehnologijama, inovativnim proizvodima, da razgovaraju sa naučnicima i inovatorima i vide kako se nauka primenjuje u svakodnevnom životu i kako nauka može da reši probleme sa kojima se suočavamo kao pojedinci, kao države i kao čovečanstvo.