Iskustvo institutskih stručnjaka stečeno u oblasti procesnog upravljanja rezultiralo je razvojem niza proizvoda koji su maksimalno prilagođeni zahtevima klijenata. SCADA sistemi razvijeni u Institutu su namenjeni velikim i geografski distribuiranim objektima upravljanja u elektroprivredi, vodoprivredi, industriji i sl, odnosno svuda gde je potrebna visoka pouzdanost u eksploataciji jer je obezbeđena redundantnost svih podsistema (RTU, komunikacioni kanali, SCADA serveri i MMI).

upravljanjeprocesima-1227701

Za prikupljanje i prenos podataka, koriste se specijalizovani procesni računari porodice Atlas razvijeni i proizvedeni u našem Institutu. Ponuda uključuje sve elemente SCADA sistema od sistema za prikupljanje podataka, merne i komunikacione opreme do najnovijeg VIEW 4 SCADA softvera, koji rade na PC platformi pod Linux OS i omogućavaju obradu i arhiviranje prikupljenih podataka u realnom vremenu. Ovi softverski paketi su po svojim osobinama i performansama u samom svetskom vrhu, a stanje sistema se prati iz udobnosti kontrolne sobe i prikazuje na operatorskim radnim stanicama i na velikom zidnom displeju.

Poslednjih godina stručnjaci Instituta su napravili veliki prodor u razvoju i realizaciji PLC (Programmable Logic Control) nadzorno-upravljačkih sistema u termoelektranama i tako se svrstali uz mali broj kompanija koje proizvode ovako složene sisteme najnovije generacije. Najnoviji prodor je napravljen osvajanjem turbinskog PLC regulatora što je do sada pošlo za rukom samo nekolicini kompanija u svetu. Ovaj sistem je ugrađen na blokovima A1 i A2 u Temoelektrani “Nikola Tesla” i u TE “Kostolac B” u Drmnu.

Elektroprivreda Srbije nam je ukazala poverenje da u periodu od 2004. godine do danas, u toku remonta u termoelektranama “Morava”, “Nikola Tesla A”, Kostolac i TE-TO Novi Sad izvršimo kompletnu rekonstrukciju merno-upravljačkog sistema više termo blokova instalisane snage od 125 do 308 MW, kao i blokova u hidroelektranama “Đerdap II”, Perućica, Bajina bašta, Međuvršje, Trebinje, Ovčar Banja, itd.

Preuzmite prospekt:VIEW4 SCADA sistemi