gps_image-4790455Jedna od GPS aplikacija koja se najbrže razvija je satelitsko praćenje vozila. Flote kamiona, vozila javnog prevoza, dostavna vozila i kurirske službe koriste GPS prijemnike za određivanje lokacije svojih vozila u svakom trenutku. Službe javne bezbednosti, policija, vatrogasaci, hitna pomoć, koriste GPS za utvrđivanje koje je vozilo najbliže datoj kritičnoj situaciji i na taj način skraćuju vreme odziva u hitnim slučajevima.
Automatic Vehicle Location (AVL) je tehnološki napredan metod daljinskog praćenje vozila pomoću GPS. Svako vozilo je opremljeno modulom koji prima signale od niza satelita i računa njegovu trenutnu geografsku lokaciju, brzinu i smer kretanja. Ove informacije se mogu snimiti radi kasnijeg korišćenja ili se, najčešće prosleđuju dispečerskom/kontrolnom centru gde se trenutna pozicija vozila prikazuje na geografskoj karti visoke rezolucije.

Za većinu ljudi GPS predstavlja samo sredstvo za određivanje pozicije, ali konstelacija 24 satelita pruža i druge mogućnosti. Jedna od njih je merenje tačnog vremena.

pauk-gps-6215041

AVL sistem GPS Pauk, razvijen u Institutu “Mihajlo Pupin”, kombinovanjem GPS tehnologije i bežičnih komunikacija, pruža korisnicima efikasan i pristupačan način praćenja vozila u realnom vremenu. On pruža podatke o tome gde se vozilo nalazi, gde je bilo, kolika su bila zadržavanja, a noviji, Pauk-G sistem omogućava upravljanje flotom uz praćenje potrošnje goriva u cilju racionalizacije poslovanja i sprečavanja mogućih zloupotreba. Na taj način menadžer flote dobija sve neophodne informacije na osnovu kojih može da uoči neregularnosti ili krizne momente.

GPS sisteme Instituta koriste javna komunalna preduzeća, vozila javnog prevoza, vozila na površinskim kopovima, a koriste se i u vojne svrhe.

Detaljnije o Pauk sistemu  – Pauk pdf1-7303854
Detaljnije o Pauk-G sistemu  – PaukG  pdf1-7303854

GPS se može koristiti i kao precizan izvor tačnog vremena uz upotrebu konstelacije od 24 satelita koji kruže oko Zemlje. Svaki satelit je opremljen sa dva rubidijumska i dva cezijumska atomska časovnika. Njihov rad se stalno usklađuje sa atomskim časovnicima na zemlji i podešava prema univerzalnom svetskom vremenu UTC (Universal Coordinated Time).
Ako je za rad vašeg sistema neophodna preciznost i savršena sinhronizacija poverite najpreciznijem i najpouzdanijem “čuvaru tačnog vremena” GPS-u da upravlja njegovim radom.
GPS Sat realnog vremena, proizvod Instituta “Mihajlo Pupin”, koristi GPS satelitske signale da utvrdi tačno vreme i datum, obezbeđujući preciznost atomskog časovnika za delić njegove cene. On objedinjuje GPS prijemnik i kvalitetan, stabilan oscilator.
Institutski GPS Sat daje sledeće signale sinhronizovane sa UTC standardom i 50 nanosekundi tačnosti:

 • 1 pps (puls u sekundi)
 • 1 ppm (puls u minuti)
 • 1 pph (puls po satu)
 • Tačno vreme i datum vrednosti u ASCII formatu (pogodan za distribuciju putem RS232 i RS485 interfejsa)

Signali tačnog vremena generisani na RS485 interfejsima su galvanski izolovani i omogućavaju preciznost i savršenu sinhronizacija više uređaja na rastojanjima do par kilometara.
GPS se već koristi za određivanje tačnog vremena kod bežičnih mreža i u globalnom prenosu podataka:

 • Mreže mobilne telefonije i pejdžing sistema – za vremensko raspoređivanje prenosa podataka i signala između repetitora,
 • Banke – za beleženje vremena transakcija
 • Elektrodistributivna preduzeća – za beleženje trenutaka određenih događaja, kako bi se na osnovu toga utvrdio uzrok kvara

GPS Sat primenu nalazi i u računarskim i Internet aplikacijama:

 • Dodavanje podataka o vremenu transakcije za finansijske i e-commerce transakcije
 • Računarske mreže u kompanijama
 • Obračunavanje usluga Internet provajdera
 • Sinhronizacija mrežnih rutera, itd