Sistem za nadzor i upravljanje saobraćajem u tunelima

Tuneli su važan deo savremenih saobraćajnica i prolazak kroz njih mora da bude što bezbedniji i komforniji. Sistem za nadzor i upravljanje saobraćajem predstavlja bitan segment inteligentnih saobraćajnih sistema (ITS) i upravo služi ostvarivanju optimalnih uslova na delu puta gde se tunel nalazi. Zbog toga Institut “Mihajlo Pupin” primenjuje najsavremenija tehnička rešenja za upravljanje podsistemima u tunelu jer pouzdanost, kvalitet i tehničke karakteristike sistema moraju u najvećoj meri da doprinesu neometanom odvijanju saobraćaja i bezbednosti učesnika. Sistemi za nadzor i upravljanje u tunelima Lipak i Železnik na obilaznici oko Beograda, realizovani su pomoću SCADA sistema VIEW4, proizvodnje Instituta “Mihajlo Pupin”.

tunel-300x259-9497717

Upravljanje tunelom se izvodi u nadzornim centrima u kojima operateri, preko monitora sa ekranskim SCADA prikazom, prate dešavanja u tunelu i funkcionisanje svih podsistema. Za vreme odvijanja saobraćaja kroz tunel može doći do pojave različitih incidentnih situacija: požara, povećane koncentracije ugljen monoksida, provale u neku od SOS stanica ili niša, ispada mrežnog napajanja itd. Zbog toga su stručnjaci iz Instituta ‘Mihajlo Pupin’ razvili detaljan plan rada tunela u svim predvidivim incidentnim situacijama, radi održavanja visokog nivoa bezbednosti, a prema međunarodnim PIARC i RABT  preporukama.

Sistem video nadzora i sistem za detekciju saobraćaja u tunelu daju dodatnu mogućnost operateru da blagovremeno reaguje i da u slučaju potrebe zada odgovarajuću komandu i time obavesti vozače o toku saobraćaja, ograničenjima ili zabrani kretanja.

scada-tunel-300x165-5660816

SCADA – ekranski prikaz

 

Prezumite Case Study: Upravljanje saobraćajem u tunelima – Tehnički sistemi tunela Železnik i Lipak pdf1-8692770