Železnički program Instituta “Mihajlo Pupin” je najnoviji u našem proizvodnom programu. Čini ga asortiman rešenja i proizvoda koji doprinosi bezbednosti i sigurnosti odvijanja železničkog saobraćaja, a istovremeno železničkim operaterima omogućava da ostvare značajne uštede zbog minimalnih troškova implementacije i održavanja.

U našem programskom portfoliju nalaze se inovativni proizvodi koje smo sami projektovali, razvili i koje proizvodimo:

Brojač osovina – BROS je uređaj koji se koristi za kontrolu popunjenosti železničkih sekcija. Uređaj je postavljen u standardni 19-inčni rek visine 3U koji se montira unutar relejne prostorije železničke stanice, automatskog pružnog bloka ili putnog prelaza.

axel-counter-002-1192752

Brojač osovina koristi senzorske parove koji su postavljeni na kraju svake sekcije i broji  osovine koje ulaze u sekciju i osovine koje napuštaju sekciju. Senzorski par se sastoji od dva senzora koji su postavljeni na šinama jedan naspram drugog.

Pored osnovne funkcije za detekciju prisustva ili dolaska točka voza, senzorski par takođe omogućava detekciju pravca i brzine šinskih vozila. Ovaj proizvod je razvijen u Institutu “Mihajlo Pupin” za potrebe Železnice Srbije.

bros2-7949036

 Više informacija o Brojaču osovina BROS >>>>>Axel Counter BROS 2018 – SR

Uređaj UTD je niskofrekventni elektromagnetni induktivni detektor najnovije generacije namenjen detekciji točkova šinskih vozila na pouzdan i precizan način pri brzinama do 300km/h, koji se pritom lako instalira i održava.

Primarna namena uređaja UTD je u sistemima za brojanje osovina i modernim elektronskim uređajima Putnih Prelaza (PP), ali se podjednako može koristiti i na uređajima PP starijih generacija (npr. Relejnim uređajima PP) Ili kao zamena ili u paru sa uključnim / isključnim uređajima starije generacije, kao što su uređaji magnetnog šinskog kontakta (MŠK) i mehaničke pedale.

utd5-2205141

Više informacija o Univerzalnom tačkastom detektoru >>>> UTD 2018 – SR

U današnje vreme klasični železnički signali sa sijalicama se zamenjuju LED svetlima kako bi se smanjila potrošnja električne energije i smanjili troškovi održavanja. U Institutu “Mihajlo Pupin” je zbog toga razvijen LED izvor svetlosti LL-000-m (LL-70-m, LL-100-m, LL-136-m, LL-160-m, LL-200-m, LL-210-m, LL-136-m KS) koji se sastoji od sedam nezavisno upravljivih i LED-ova i može da radi u tri režima: dnevnom, noćnom i trepćućem.

led3-3358587        led-indicator-199x300-8611656

LL-000 je LED izvor svetlosti prvenstveno napravljen kao zamena za dvožilne sijalice na SpDrS – 64 relejnoj elektronskoj postavnici.  LL – 000 omogućava potpunu kompatibilnost sa interfejsom sijalica, tj dnevni i noćni režim rada i treperenje, kao i stalnu pomoćnu probnu nit na crvenom pojmu.

Zbog složenih radnih uslova relejne postavnice, LL – 000 ima modularan i fleksibilan dizajn koji može da zadovolji širok spektar radnih uslova, i može da se primeni na različite tipove sistema elektronskih postavnica.

Kada se koristi na uređaju SpDrS -64,  LL – 000 ne zahteva nikakve modifikacije na sistemu elektronske postavnice, osim zamene kućišta sijalica sa LL – 000 ili samo zamene sijalice sa LED modulom. Ovaj slučaj upotrebe se pokazao uspešnim na prugama železnica Srbije gde je instalirano više od 200 komada LL – 000 signala na železničkom koridornom odseku Pančevački most – Pančevo Glavna stanica (Republika Srbija) .

srednji-signal1-4010834     mali-signal3-8857045

Glavna prednost LED signala u odnosu na signal sa sijalicom sa žarnom niti (za SpDrS-64 ili bilo koju drugu relejnu elektronsku postavnicu) je značajno duži životni vek i veća dostupnost, što u velikoj meri smanjuje troškove održavanja.

Razvijena je i verzija LL – 000 – EI da bi se zadovojili različiti elektronski zahtevi elektronske postavnice. Više od 250 komada LL – 000 – EI signala je instalirano u Pančevu Glavnoj stanici ( i LL 136 EI i LL – 70 – EI ) za potrebe integracije sa elektronskom postavnicom SML 400 .

Ovaj slučaj upotrebe potvrđuje prednost modularnog dizajna, jer umanjuje troškove podešavanja LL-000  za različite tipove elektronskih postavnica.

Izvor svetlosti LL – 000 se sastoji od sedam LED dioda visoke struje koje se pojedinačno kontrolišu i nadziru. Svaka LED dioda ima svoj mali, uzani snop zraka, koji značajno pojednostavljuje unutrašnje mehanizme LL – 000 i potvrđuje da nisu potrebna mnogobrojna staklena sočiva i sijalice.

Pošto LL-000 koristi LED diode u boji, nisu potrebni filteri za boju. To znači da nisu mogući signali fantomskih boja.

Više informacija o železničkim LED signalima >>> Railway LED signal 2019 – SR

Železnički LED indikatorski signal IND-00 ( IND-01 i IND-02) je specijalno napravljen da obezbedi alfanumeričke znakove i simbolične crteže, kao dodatak glavnim železničkim signalima, a može se koristiti i za podzemnu železnicu i u tramvajskom saobraćaju.

Zbog složenih radnih uslova železničke relejne postavnice, IND-00 ima modularan i fleksibilan dizajn koji može da zadovolji širok opseg radnih uslova, i može da se primeni na različite tipove sistema relejnih postavnica. LED indikatori IND1 i IND2 umanjuju troškove podešavanja železničkih indikatora za različite tipove postavnica.

led-indikator-4-9772272                         led-indicator-199x300-6974316

Više informacija o železničkom LED indikatorskom signalu >>>>pdf1-6419878

MMI 10 je sigurnosni komandno-kontrolni sistem –  HMI (Interfejs čovek-mašina)  za upravljanje, nadzor i kontrolu  jednog ili više železničkih sigurnosnih uređaja. Omogućava grafičku vizuelizaciju da bi železnički standardi bili u skladu sa korisničkim interfejsom, a da u isto vreme mogu da se koriste sigurno i jednostavno. MMI 10 se može podešavati i dostupan je na raznim jezicima.

mmi2a-1315074

Više informacija o MMI10 HMI >>>> pdf1-4540165

 

 

Osnovna funkcija m2SCD Mobilnog uređaja međusignalne zavisnosti (MUMZ) je primena železničke signalne postavnice na četiri puta vožnje u slučaju kad je primarna sigurnosno-signalna oprema van upotrebe ili ne postoji, npr. u toku modernizacije primarne sigurnosno-signalne opreme.

Osnovna konfiguracija uređaja omogućava upravljanje sa četiri signalna svetla i četiri najavna signala.

Uređaj može da se konfiguriše tako da upravlja manjim brojem ulaznih puteva vožnje ili da se proširi za veći broj puteva vožnje. U tom slučaju svi opisi mogu da se prošire na dodatne ulazne puteve vožnje.

Kompletna oprema se nalazi u standardnom kućištu industrijskog reka od 19″. Kompletan uređaj se sastoji iz sledećeg: baterija, punjač baterije, pretvarač za napajanje signala, senzor osovine i logika za signalnu postavnicu i formiranje i razrešavanje ulaznog puta vožnje.

Upravljačka ploča se koristi za formiranje i razrešavanje ulaznog puta vožnje i za prikaz stanja signala, senzora i sistema. Upravljačka ploča je pokretna i može da se postavi u zatvorenom, ili na odgovarajući upravljački sto nezavisno od kućišta reka (mora da se definiše u projektnoj dokumentaciji).

mumz-orman-2807635                                mumz-pult-2692825

Više informacija>>>>>>   Mini m2SCD – SR