Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је 25.3.2024. године градилиште постројења за одсумпоравање димних гасова на термоелектрани Никола Тесла А (ТЕНТ А) које ће ускоро бити пуштено у пробни рад.

Овакво постројење представља највећи еколошки пројекат у некој термоелектрани у Европи, који доприноси смањењу емисија сумпор-диоксида (SO2) чак десет пута, као и прашкастих материја у границама утврђеним у Европској унији и националним прописима, што ће значајно унапредити квалитет ваздуха.

„Оваквим пројектима донекле продужавамо еколошки век термоелектрана, што је важно због производње базне енергије. Док не изградимо довољно капацитета из обновљивих извора енергије, или не дођемо до неке друге базне енергије, мораћемо да се ослањамо на капацитете из термоелектрана, наравно складу са највишим еколошким стандардима”, рекла је министарка.

Она је подсетила да се овај пројекат спроводи уз финансијску подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), а да je у реализацији овог пројекта учествовао Институт Михајло Пупин који је радио на софтверима, електроници и дигитализацији рада овог постројења.

Институт Михајло Пупин ради и на реализацији оваквог постројења у термоелектрани Никола Тесла Б, које ће омогућити смањење емисије сумпор-диоксида за око 20 пута.