Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je 25.3.2024. godine gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) koje će uskoro biti pušteno u probni rad.

Ovakvo postrojenje predstavlja najveći ekološki projekat u nekoj termoelektrani u Evropi, koji doprinosi smanjenju emisija sumpor-dioksida (SO2) čak deset puta, kao i praškastih materija u granicama utvrđenim u Evropskoj uniji i nacionalnim propisima, što će značajno unaprediti kvalitet vazduha.

„Ovakvim projektima donekle produžavamo ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije. Dok ne izgradimo dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ili ne dođemo do neke druge bazne energije, moraćemo da se oslanjamo na kapacitete iz termoelektrana, naravno skladu sa najvišim ekološkim standardima”, rekla je ministarka.

Ona je podsetila da se ovaj projekat sprovodi uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a da je u realizaciji ovog projekta učestvovao Institut Mihajlo Pupin koji je radio na softverima, elektronici i digitalizaciji rada ovog postrojenja.

Institut Mihajlo Pupin radi i na realizaciji ovakvog postrojenja u termoelektrani Nikola Tesla B, koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 20 puta.