У периоду од 26 – 28. септембра 2023. је у Великој сали Института „Михајло Пупин“ одржана међународна конференција International SINERGY Conference on Smart and Innovative eNERGY management. Конференција представља део активности у оквиру Европског пројекта SINERGY Capacity building in Smart and Innovative eNERGY management (GA No. 952140).

Задовољство нам је што је током три дана конференције представљено 27 радова, 68 аутора из великог броја земаља, и што је конференција омогућила да се покрену различите теме из области паметних мрежа, енергетске ефикасности, примене различитих приступа обради великих података, заснованих на алгоритмима вештачке интелигенције и машинског учења, као и низ других, релевантних тема.

Међу најзначајнијим се истичу предавања професора др Stergios Vakalis (University of the Aegean, Greece) који је у уторак, 26.09.2023., одржао предавање на тему „The role of bioenergy on the increased penetration of RES – the green transition of Lesvos island“. Посебно организована Панел сесија је унела додатну динамику раду конференције, а затим је у четвртак, 28.09.2023. професор др Maria-Esther Vidal (TIB, Germany) одржала изуизетно занимљиво предавање на тему „Knowledge Graphs in the Energy Sector: Challenges to Enhance Transparency and Trustability in Energy Data Ecosystems“.

Захваљујемо се свим ауторима, предавачима и колегиницама и колегама који су се придружили предавањима и панел сесији, узели активно учешће у дискусији и отворили низ нових питања у областима којима је конференција посвећена.

Више о Конференцији прочитајте на веб страници пројекта.

Линк: https://project-sinergy.org/International-Conference