U periodu od 26 – 28. septembra 2023. je u Velikoj sali Instituta „Mihajlo Pupin“ održana međunarodna konferencija International SINERGY Conference on Smart and Innovative eNERGY management. Konferencija predstavlja deo aktivnosti u okviru Evropskog projekta SINERGY Capacity building in Smart and Innovative eNERGY management (GA No. 952140).

Zadovoljstvo nam je što je tokom tri dana konferencije predstavljeno 27 radova, 68 autora iz velikog broja zemalja, i što je konferencija omogućila da se pokrenu različite teme iz oblasti pametnih mreža, energetske efikasnosti, primene različitih pristupa obradi velikih podataka, zasnovanih na algoritmima veštačke inteligencije i mašinskog učenja, kao i niz drugih, relevantnih tema.

Među najznačajnijim se ističu predavanja profesora dr Stergios Vakalis (University of the Aegean, Greece) koji je u utorak, 26.09.2023., održao predavanje na temu „The role of bioenergy on the increased penetration of RES – the green transition of Lesvos island“. Posebno organizovana Panel sesija je unela dodatnu dinamiku radu konferencije, a zatim je u četvrtak, 28.09.2023. profesor dr Maria-Esther Vidal (TIB, Germany), održala izuizetno zanimljivo predavanje na temu „Knowledge Graphs in the Energy Sector: Challenges to Enhance Transparency and Trustability in Energy Data Ecosystems“.

Zahvaljujemo se svim autorima, predavačima i koleginicama i kolegama koji su se pridružili predavanjima i panel sesiji, uzeli aktivno učešće u diskusiji i otvorili niz novih pitanja u oblastima kojima je konferencija posvećena.

Više o Konferenciji pročitajte na veb stranici projekta.

Link: https://project-sinergy.org/International-Conference