У периоду од 16.5. до 19.5.2023., у Београду је одржан 65. Међународни Сајам технике и техничких достигнућа. Мото овогодишњег Сајма, по свему другачијег него раније, је био “Играј за човечанство! Наука за све!”, а основни циљ је био да окупи најеминентније представнике научно-истраживачког рада у Републици Србији, и омогући широј јавности да се ближе упозна са достигнућима у великом броју различитих научних грана и области.

Међу излагачима, већ традиционално, наступио је и Институт Михајло Пупин са неколико експоната. У оквиру области „Пољопривреда – BioTech“, представљен је систем за аутоматизовану производњу и негу расада применом робота и машинског учења. Прототип решења су развили сарадници из центра за Роботику у оквиру ИМП.

У оквиру области „Телекомуникације“, представљена је дигитална радио-диспечерска централа, производ железничког програма Института Михајло Пупин.

Током Сајма, штандове су посетили и информисали се о раду научника и истраживача из Института Михајло Пупин, министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, и министар информисања и телекомуникација, Михајло Јовановић.