У среду, 11.01.2023., Институт “Михајло Пупин” је имао ту част да угости др Јелену Беговић, Министарку науке, технолошког развоја и иновације Републике Србије (НИТРА).

Министарку др Јелену Беговић, њену помоћницу др Марину Соковић и саветника Јована Милића су срдачно дочекали генерални директор Института “Михајло Пупин”, др Никола Томашевић, помоћник директора за међународну сарадњу и трансфер технологија, др Марко Батић и помоћник директора за финансије и сарадњу са привредом, Жељко Стојковић.

Након уводног представљања програма, рада и области развоја Института “Михајло Пупин”, разговори су настављени на тему досадашње, али и успостављања још јаче сарадње Института “Михајло Пупин” и Министарства науке, технолошког развоја и иновације.

Посебан део посете је обухватао обилазак најважнијих развојно-истраживачких лабораторија Института, укључујући представљање посебно развијених симулатора и тренажера из војног програма, као и погона за производњу система за управљање термо и хидроелектранама.

Иако је иницијално било предвиђено да посета буде у краћем обиму, врло конструктивни разговори су били инспирација за бројна додатна питања, уз договор за чешће консултације како би се конкретније подржао научно-технолошки развој Института “Михајло Пупин”.

Након званичног дела посете Институту “Михајло Пупин”, министарка др Јелена Беговић је дала изјаву за медије (Тањуг) у којој је додатно нагласила потребу да Република Србија мора да ради на очувању, развоју и улагању у институте какав је и Институт “Михајло Пупин”. Министарка је напоменула да је Институт “Михајло Пупин” озбиљан потенцијал наше земље и да ће држава наставити да га помаже (Тањуг).