U sredu, 11.01.2023., Institut “Mihajlo Pupin” je imao tu čast da ugosti dr Jelenu Begović, Ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacije Republike Srbije (NITRA).

 

Ministarku dr Jelenu Begović, njenu pomoćnicu dr Marinu Soković i savetnika Jovana Milića su srdačno dočekali generalni direktor Instituta “Mihajlo Pupin”, dr Nikola Tomašević, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju i transfer tehnologija, dr Marko Batić i pomoćnik direktora za finansije i saradnju sa privredom, Željko Stojković.

Nakon uvodnog predstavljanja programa, rada i oblasti razvoja Instituta “Mihajlo Pupin”, razgovori su nastavljeni na temu dosadašnje, ali i uspostavljanja još jače saradnje Instituta “Mihajlo Pupin” i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije.

Poseban deo posete je obuhvatao obilazak najvažnijih razvojno-istraživačkih laboratorija Instituta, uključujući predstavljanje posebno razvijenih simulatora i trenažera iz vojnog programa, kao i pogona za proizvodnju sistema za upravljanje termo i hidroelektranama.

Iako je inicijalno bilo predviđeno da poseta bude u kraćem obimu, vrlo konstruktivni razgovori su bili inspiracija za brojna dodatna pitanja, uz dogovor za češće konsultacije kako bi se konkretnije podržao naučno-tehnološki razvoj Instituta “Mihajlo Pupin”.

 

Nakon zvaničnog dela posete Institutu “Mihajlo Pupin”, ministarka dr Jelena Begović je dala izjavu za medije (Tanjug) u kojoj je dodatno naglasila potrebu da Republika Srbija mora da radi na očuvanju, razvoju i ulaganju u institute kakav je i Institut “Mihajlo Pupin”. Ministarka je napomenula da je Institut “Mihajlo Pupin” ozbiljan potencijal naše zemlje i da će država nastaviti da ga pomaže (Tanjug).