Пројекат NEON (Next-Generation Integrated Energy Services fOr Citizen Energy CommuNities) примењује Citizen Energy Communities (CECs) концепт, у складу са директивама ЕУ 2019/944, а у циљу постављања правних и пословних основа за брже усвајање тржишта и омогућавање енергетске ефикасности резиденцијалним и нерезиденцијалним заједницама. NEON конзорицум, којег чине партнери из Француске, Шпаније, Италије, Швајцарске, Србије и Кипра, има за циљ унапређивање најновијих технологија и механизама за обезбеђивање интегрисаних енергетских услуга, чиме би се омогућило побољшање квалитета живота грађана у ЕУ, као и побољшање перформанси енергетског система.

У понедељак, 19. септембра, Институт Михајло Пупин (ИМП) је као партнер на NEON пројекту имао то задовољство да угости представнике NEON конзорцијума, представи објекте Института Михајло Пупин и понуду својих услуга.

У оквиру посете Институту Михајло Пупин, Представници NEON конзорцијума су обишли ИМП Идворски лабораторије, које су акредитоване за испитивање електромагнетне компатибилности (EMC) уређаја. Идворски лабораторија нуди највећи број акредитованих метода (стандарда) за испитивање EMC у Републици Србији и у региону. Испитивања се спроводе на савременој опреми у складу са најновијим LST,усклађеним и актуелним европским EN стандардима.

Представници NEON конзорцијума су обишли и SCADA лабораторију у оквиру Института Михајло Пупин и показали интересовање за процес имплементације и примене производа у енергетском сектору који су развијени у Институту Михајло Пупин. Институт је већ 40 година активан у енергетском сектору, при чему се примарно бави реконструкцијом и ремонтом термоелектрана: „Морава“, „Никола Тесла А“, „Колубара“ и ТЕ-ХЕ „Нови Сад“, као и хидроелектрана: „Ђердап 1“, „Ђердап 2“, „Перућица“, „Бајина Башта“, „Међувршје”, „Овчар Бања“, „Требиње“ и још неколико њих, укупне снаге 3.015 MW. Институт Михајло Пупин је обавио комплетну реконструкцију и замену мерно-управљачке опреме и система у већем броју производних блокова, у опсегу снаге од 125 до 308 мегавата (MW) по блоку.

Институт Михајло Пупин је присутан и на тржишту обновљивих извора енергије, где у понуди има решења за працћење и управљање соларним и ветроелектранама.

Више информација на Референце – Институт Михајло Пупин