Projekat NEON (Next-Generation Integrated Energy Services fOr Citizen Energy CommuNities) primenjuje Citizen Energy Communities (CECs) koncept, u skladu sa direktivama EU 2019/944, a u cilju postavljanja pravnih i poslovnih osnova za brže usvajanje tržišta i omogućavanje energetske efikasnosti rezidencijalnim i nerezidencijalnim zajednicama. NEON konzoricum, kojeg čine partneri iz Francuske, Španije, Italije, Švajcarske, Srbije i Kipra, ima za cilj unapređivanje najnovijih tehnologija i mehanizama za obezbeđivanje integrisanih energetskih usluga, čime bi se omogućilo poboljšanje kvaliteta života građana u EU, kao i poboljšanje performansi energetskog sistema.

U ponedeljak, 19. septembra, Institut Mihajlo Pupin (IMP) je kao partner na NEON projektu imao to zadovoljstvo da ugosti predstavnike NEON konzorcijuma, predstavi objekte Instituta Mihajlo Pupin i ponudu svojih usluga.

U okviru posete Institutu Mihajlo Pupin, Predstavnici NEON konzorcijuma su obišli IMP Idvorski laboratorije, koje su akreditovane za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti (EMC) uređaja. Idvorski laboratorija nudi najveći broj akreditovanih metoda (standarda) za ispitivanje EMC u Republici Srbiji i u regionu. Ispitivanja se sprovode na savremenoj opremi u skladu sa najnovijim LST, usklađenim i aktuelnim evropskim EN standardima.

Predstavnici NEON konzorcijuma su obišli i SCADA laboratoriju u okviru Instituta Mihajlo Pupin i pokazali interesovanje za proces implementacije i primene proizvoda u energetskom sektoru koji su razvijeni u Institutu Mihajlo Pupin. Institut je već 40 godina aktivan u energetskom sektoru, pri čemu se primarno bavi rekonstrukcijom i remontom termoelektrana: „Morava“, „Nikola Tesla A“, „Kolubara“ i TE-HE „Novi Sad“, kao i hidroelektrana: „Đerdap 1“, „Đerdap 2“, „Perućica“, „Bajina Bašta“, „Međuvršje”, „Ovčar Banja“, „Trebinje“ i još nekoliko njih, ukupne snage 3.015 MW. Institut Mihajlo Pupin je obavio kompletnu rekonstrukciju i zamenu merno-upravljačke opreme i sistema u većem broju proizvodnih blokova, u opsegu snage od 125 do 308 megavata (MW) po bloku.

Institut Mihajlo Pupin je prisutan i na tržištu obnovljivih izvora energije, gde u ponudi ima rešenja za praćenje i upravljanje solarnim i vetroelektranama.

Više informacija na Reference – Institut Mihajlo Pupin