У понедељак, 29.08.2022. године, је Институт Михајло Пупин имао ту част да пожели топлу добродошлицу професору Carles Antón – Haro и свима који су присуствовали његовом предавању: „An introduction to AI/ML with selected applications in Beyond 5G/6G Radio Access Networks“.

Предавањем су на свеобухватан начин представљени концепти вештачке интелигенције и машинског учења (AI/ML), при чему је детаљно изложено поређење различитих приступа, уз конкретне примере комуникационих сценарија у оквиру којих је могућа ефикасна примена AI/ML техника. Фокус предавања је био на одабраним применама AI/ML техника у 5G/6G радио приступним мрежама, посебно у контексту физичког слоја.

Прелазак са 5G нa 6G подразумева примену различитих софистицираних технологија за побољшање перформанси мреже, као и развој приступа за њихову успешну примену у иновативним решењима будућности, међу којима су: холографска комуникација, тактилни интернет за потребе рада на даљину и ефикасно масовно умрежавање. Процес примене 6G технологија је изузетно сложен, а самим тим захтева и динамичан развој у домену вештачке интелигенције и машинског учења.

Ова изузетно актуелна тема је покренула бројна питања, као и дискусију о кључним концептима који су изложени током предавања

.