У среду, 20.7.2022. смо имали задовољство да у Институту Михајло Пупин угостимо аташеа за сарадњу Амбасаде Француске, господина François-Xavier Kowandy и госпођу Весну Адамовић, координаторку за мобилност Француског Института у Србији.

Циљ посете је био да се аташе информише о раду и функционисању Института Михајло Пупин,  најзначајнијим пројектима, оствареним резултатима и експертизи Института Михајло Пупин. Гостима је добродошлицу пожелео генерални директор др Никола Томашевић са сарадницима, а затим представио портфолио Института, пројекте и резултате који су произашли из сарадње са индустријом и међународним научно-истраживачким институцијама.

Током разговора су сагледане различите могућности побољшања већ успостављене сарадње Института Михајло Пупин са бројним институцијама у Француској, али су размотрени и потенцијали успостављања нових облика сарадње у различитим научно-технолошким областима развоја.

Посета је настављена обиласком лабораторије одељења за инжењеринг у термоелектранама (у склопу ИМП-Аутоматика) и представљањем испитне хидрауличне станице са „2od3“ хидрауличним блоком за заштиту парних турбина (SIL3 сертификован). Осим тога, представљен је и дистрибуирани управљачки систем VIEW T-POWER. Оба  производа су резултати различитих истаживачких пројеката Института Михајло Пупин.