U sredu, 20.7.2022. smo imali zadovoljstvo da u Institutu Mihajlo Pupin ugostimo atašea za saradnju Ambasade Francuske, gospodina François-Xavier Kowandy i gospođu Vesnu Adamović, koordinatorku za mobilnost Francuskog Instituta u Srbiji.

Cilj posete je bio da se ataše informiše o radu i funkcionisanju Instituta Mihajlo Pupin,  najznačajnijim projektima, ostvarenim rezultatima i ekspertizi Instituta Mihajlo Pupin. Gostima je dobrodošlicu poželeo generalni direktor dr Nikola Tomašević sa saradnicima, a zatim predstavio portfolio Instituta, projekte i rezultate koji su proizašli iz saradnje sa industrijom i međunarodnim naučno-istraživačkim institucijama.

Tokom razgovora su sagledane različite mogućnosti poboljšanja već uspostavljene saradnje Instituta Mihajlo Pupin sa brojnim institucijama u Francuskoj, ali su razmotreni i potencijali uspostavljanja novih oblika saradnje u različitim naučno-tehnološkim oblastima razvoja.

Poseta je nastavljena obilaskom laboratorije odeljenja za inženjering u termoelektranama (u sklopu IMP-Automatika) i predstavljanjem ispitne hidraulične stanice sa “2od3”  hidrauličnim blokom za zaštitu parnih turbina (SIL3 sertifikovan). Osim toga, predstavljen je i distribuirani upravljački sistem VIEW T-POWER. Oba  proizvoda su rezultati različitih istaživačkih projekata Instituta Mihajlo Pupin.