У години када се обележава 20 година француско – српске научне сарадње кроз коју су подржана 173 пројекта, имали смо част да наш Институт посети делегација Француске предвођена Њ.Е.  Амбасадором Пјером Кошаром. Делегацију су поред Амбасадора чинили аташе за сарадњу Амбасаде Француске, господин François-Xavier Kowandy и координаторка за мобилност Француског Института у Србији, госпођа Весна Адамовић. 

Циљ посете је био да се Амбасадор упозна са радом и функционисањем нашег Института,  најзначајнијим пројектима, оствареним резултатима и експертизи. Гостима су добродошлицу пожелели генерални директор Института др Никола Томашевић и његов помоћник за финансије и сарадњу са привредом дипл. инж. Жељко Стојковић. Они су представили портфолио Института, пројекте и резултате који су произашли из сарадње са индустријом и међународним научно-истраживачким институцијама.

Током разговора су сагледане различите могућности побољшања већ успостављене сарадње Института Михајло Пупин са бројним институцијама у Француској, али су размотрени и потенцијали успостављања нових облика сарадње у различитим научно-технолошким областима развоја. 

„Верујемо да ће овакви сусрети учврстити постојеће везе Института „Михајло Пупин“ са више од 30 француских интитуција, као што су Electricite de France, Engie, Universite de Lorraine, Universite de la Reunion, Alstom, Schneider Electric, Orange, и да ће бити увертира за неке нове сарадње како у технолошком и индустријском смислу, тако и у научним областима развоја“, изјавио је директор Института „Михајло Пупин“ др Никола Томашевић.

Посета је настављена обиласком ЕМЦ лабораторије и представљањем производа из области управљања у домену енергије као што су покретни хидраулични агрегат повезан са СИЛ3 сертификованим Тцимп блоком за заштиту парних турбина, уређај за надбрзинску заштиту турбине и систем за анализу вибрационог стања ротационих машина. Сви наведени производи су резултат рада наших истраживача.