U godini kada se obeležava 20 godina francusko – srpske naučne saradnje kroz koju su podržana 173 projekta, imali smo čast da naš Institut poseti delegacija Francuske predvođena NJ.E.  Ambasadorom Pjerom Košarom. Delegaciju su pored Ambasadora činili ataše za saradnju Ambasade Francuske, gospodin François-Xavier Kowandy i koordinatorka za mobilnost Francuskog Instituta u Srbiji, gospođa Vesna Adamović. 

Cilj posete je bio da se Ambasador upozna sa radom i funkcionisanjem našeg Instituta,  najznačajnijim projektima, ostvarenim rezultatima i ekspertizi. Gostima su dobrodošlicu poželeli generalni direktor Instituta dr Nikola Tomašević i njegov pomoćnik za finansije i saradnju sa privredom dipl. inž. Željko Stojković. Oni su predstavili portfolio Instituta, projekte i rezultate koji su proizašli iz saradnje sa industrijom i međunarodnim naučno-istraživačkim institucijama.

Tokom razgovora su sagledane različite mogućnosti poboljšanja već uspostavljene saradnje Instituta Mihajlo Pupin sa brojnim institucijama u Francuskoj, ali su razmotreni i potencijali uspostavljanja novih oblika saradnje u različitim naučno-tehnološkim oblastima razvoja.

„Verujemo da će ovakvi susreti učvrstiti postojeće veze Instituta „Mihajlo Pupin“ sa više od 30 francuskih intitucija, kao što su Electricite de France, Engie, Universite de Lorraine, Universite de la Reunion, Alstom, Schneider Electric, Orange, i da će biti uvertira za neke nove saradnje kako u tehnološkom i industrijskom smislu, tako i u naučnim oblastima razvoja“, izjavio je direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ dr Nikola Tomašević.

Poseta je nastavljena obilaskom EMC laboratorije i predstavljanjem proizvoda iz oblasti upravljanja u domenu energije kao što su pokretni hidraulični agregat povezan sa SIL3 sertifikovanim Tcimp blokom za zaštitu parnih turbina, uređaj za nadbrzinsku zaštitu turbine i sistem za analizu vibracionog stanja rotacionih mašina. Svi navedeni proizvodi su rezultat rada naših istraživača.