У среду 27.03.2024. године Институт “Михајло Пупин” посетио је Министар привреде Републике Србије Слободан Цветковић.

Циљ посете је био да се министар упозна са радом и производима Института Михајло Пупин, као и да се размотре евентуалне могућности за успостављање и унапређење сарадње привреде и науке на локалном, регионалном и глобалном тржишту.

Испред Института Михајло Пупин, министра су дочекали директор Института, др Никола Томашевић, дипл.инж. и његов помоћник за финансије и сарадњу са привредом Жељко Стојковић, дипл.инж., а затим су министру представљене наше активности на домаћем и иностраном тржишту.

Током посете министру су представљени различити сегменти комерцијалног програма, пре свега тренажни системи и симулатори из војног програма, као што су НОРА (тренажни систем за обуку питомаца и регрута, кондиционирања артињеријских посада као и тактичких симулација командног кадра) и ТОПОТ (тренажер за обуку чланова посаде тенка М84), као и различити системи из рпограма електроприовреде, као што су  систем за мониторинг и анализу вибрација, као независан систем и као проширење постојећих управљачких система ИМП-а, хидраулички и електронски систем за заштиту турбина које су упревљане хидрауличким извршним елементима (SIL 3 сертификован), као и дистрибуирани систем за управљање и регулацију термоблоком, спреман за инсталацију у ТЕ Морава у Свилајнцу.

Министар је истакао да научни институту могу да имају озбиљан утицај на привреду , а да привреда тренутно не користи до краја све могуће технолошке потенцијале, као и да српска привреда са оваквим озбиљним научним институтима може доћи у позицију да глобалном тржишту понуди нова достигнућа. Са друге стране наш генерални директор др Никола Томашевић нагласио је да је сарадња са Министарством привреде од великог значаја за комерцијализацију научно-истраживачких резултата.