У четвртак, 6.4.2023., је Институт Михајло Пупин учествовао на српско-француском Форуму за иновације. Форум је организовала амбасада Француске у Републици Србији, са циљем стварања прве платформе за сарадњу у области иновација, а како би се омогућила већа подршка истраживачима, инвеститорима, кластерима, компанијама, јавним институцијама и студентима.

Форум је окупио велики број страних и домаћих учесника, научно истраживачких институција, представника компанија и едукативних институција. Форум је отворио и окупљенима се обратио његова екселенција, амбасадор Републике Француске у Републици Србији, господин Пјер Кошар, који је у обраћању представио циљеве 2. по реду српско-француског иновационог Форума и указао на значај подстицања развоја иновативних решења и производа како у Србији тако и у Француској.

Присутнима се затим у име Министарства науке, технолошког развоја и иновација, обратила министарка др Јелена Беговић, која је указала на чињеницу да се иновације не односе само осмишљавање и развој нових технологија, решења и производа, већ да у великој мери зависе од квалитетног унапређивања постојећих решења. Министарка је други по реду српско –француски иновациони форум истакла као изузетну прилику да се сарадња двеју земаља подигне на виши ниво, и да се тиме сам концепт иновација додатно побољша кроз интензивнију сарадњу та два екосистема, две државе које већ дужи низ година сарађују на бројним пројектима.

Један од главних циљева ове платформе је промовисање преласка научно-истраживачких капацитета из лабораторијског окружења на тржиште, а помоћник директора за међународну сарадњу и трансфер технологије Института Михајло Пупин, др Марко Батић, придружио се панелу „Lab to the market“ указујући на велики број остварених и примера текућих француско-српских истраживачких пројеката.

Кроз досадашњих 108 међународних пројеката, углавном финансираних из оквирних истраживачких програма Европске Уније, Институт Михајло Пупин је био у партнерству са преко 30 француских организација из приватног и јавног сектора, при чему је са неким од највећих француских гиганата, попут EDF, Engie, Atos и RTE, имао сталну сарадњу.