У среду, 15.03.2023. године Институт Михајло Пупин је угостио делегацију кинеске компаније China Railway Signal and Communication Co. Ltd. (CRSC International) и њеног огранка регистрованог у Београду, компаније CRSC International Co.Ltd.Ogranak Beograd. Делегацију су чинили Li Min, потпредседник CRSC International Co.Ltd , Xu Yang, комерцијални директор Огранка у Србији и Zhu Yubao, rukovodilac projekta brze pruge Beograd-Subotica.

Госте су примили др Никола Томашевић, генерални директор Института Михајло Пупин, Жељко Стојковић, дипл.инж. помоћник генералног директора за финансије и сарадњу са привредом, Љубомир Бечејац, дипл.инж. директор железничког пројекта и Младен Гајчански, дипл.инж. помоћник директора железничког пројекта.

Циљ посете је био да се представници кинеске компаније информишу о раду и достигнућима Института Михајло Пупин, најзначајнијим пројектима, оствареним резултатима и експертизи. Посебна пажња је посвећена представљању железничког програма Института, односно решења у области железничке сигнализације, телекомуникационих и радио система, почев од пројектовања, инжењеринга, развоја техничких решења и производа, монтаже, до пуштања у рад и одржавања.

Институт Михајло Пупин је један од главних подизвођача кинеској компанији CRSC International Co.Ltd. Ogranak Beograd на пројекту брзе пруге Београд-Суботица у области сигнализације и трелекомуникација. С тим у вези су представници Института изразили жељу да дође до проширења и унапређења сарадње са CRSC International Co.Ltd. на пројектима у Републици Србији јер нам је заједнички циљ што бржи развој и безбедност железничког саобраћаја.

Посебан део посете је обухватао обилазак најважнијих развојно-истраживачких лабораторија Института међу којима је EMC Лабораторија за испитивање електромагнетске компатибилности, погона за производњу система за управљање термо и хидроелектранама као и погон за производњу производа и решења Института у области железничке сигнализације, телекомуникација и радио система.