Osnovni energent Elektroprivrede Srbije  je ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije. Zbog toga termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, sa ciljem   da se istovremeno povećava procenat učešća zelene energije.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije, Milorad Grčić, govorio je za pink.rs o obnovi Hidroelektrane Zvornik (HE), koja je počela 2016. U modernizaciju je uloženo više od 65 miliona EUR, od čega su 18 miliona realizovale domaće kompanije.

Gospodin Grčić je istakao doprinos Instituta „Mihajlo Pupin“:

„Srpski dragulj,  Institut „Mihajlo Pupin“  radio je na celokupnom sistemu upravljanja HE. Svakako, u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) neke sisteme upravljanja preuredio je Institut „Mihajlo Pupin“, a neke Siemens. I jedni i drugi su izvanredni, ali radnici koji rade koristeći komande u bloku koji je modernizovao Institut „Mihajlo Pupin“ tvrde da radi bolje od bloka koji popravlja Siemens “ – rekao je on.

Kako je naveo, modernizacijom je radni vijek HE Zvornik produžen za najmanje 40 godina, kako je deklarisano u projektima, a i ona danas zadovoljava sve ekološke parametre, bilo evropske ili svetske.

Kompletan tekst dostupan je na sledećem linku:

https://www.pink.rs/drustvo/321531/cilj-eps-a-da-sacuva-termo-i-poveca-zelene-kapacitete-grcic-moramo-da-obezbedimo-da-u-buducnosti-srbija-u-svakom-piku-potrosnje-tokom-citave-godine

Foto:EPS