Završetkom radova na instalaciji zatvorenog sistema naplate putarine, koje su obavili stručnjaci Instituta “Mihajlo Pupin”, od 16. novembra na auto-putu Beograd-Novi Sad, na deonici od Stare Pazove do Siriga, na snazi je pravedniji i jeftiniji sistem naplate putarine. Pravedniji jer se putarina plaća samo za deo puta koji se koristi, a jeftiniji jer su za neke kategorije vozila i deonice  putarine značajno manje. Tako, na primer,  putarina od Beograda do Novog Sada za putničke automobile umesto 240 dinara sada košta 190, dok je putarina od Beograda do Inđije 60 dinara, umesto 240.

 

otvaranje-stara-pazova-7766039

Prilikom puštanja u rad ove deonice, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović  je istakla da uvođenje zatvorenog sistema naplate doprinosi i povećanju bezbednosti lokalnog saobraćaja. Osim toga ni prihodi JP “Puteva Srbje” neće biti umanjeni zbog pojeftinjenja putarine jer se očekuje povratak većeg broja teretnih vozila na auto-put, koja su do sada izbegavala ovu deonicu i koristila državne puteve drugog reda, odnosno putne pravce bez naplate.

 

U rad su puštene 4 nove naplatne stanice: Maradik, Kovilj, Novi Sad – jug i Novi Sad – sever, a na naplatnim stanicama Stara Pazova, Inđija i Beška sistem je modifikovan iz otvorenog u zatvoreni i prošireni su kapaciteti.

Za sledeću godinu je planirana druga faza zatvaranja sistema za naplatu putarine od Stare Pazove do Subotice koja podrazumeva izgradnju čeone naplatne stanice  Subotica – jug, odnosno izmeštanje postojeće opreme sa trenutno čeone naplatne stanice  Sirig i bočnih naplatnih stanica: Žednik, Bačka Topola i Feketić.

bgd_nsad-2597901

bgd_nsad2-9258390