U sklopu projekta „Modernizacija sistema regulacija i zaštite na turboagregatu TA-2“ održana je četvorodnevna obuka sistem inženjera Termoelektrane-toplane „Novi Sad“ za instalaciju, korišćenje i održavanje sistema ARS-TSControl za upravljanje parnim turbinama. Obuka je održana u prostorijama Instituta od 6. do 9. aprila 2015. na real-time HIL simulatoru ARS-TSSimAtlas parne turbine, tako da su polaznici obuke  imali osećaj upravljanja stvarnom turbinom. Zahvaljujući održanoj obuci sistem inženjeri TE-TO “Novi Sad” će biti u potpunosti osposobljeni za aktivno učešće u obavljanju svog dela posla kada sistem bude instaliran i pušten u rad na turbini T-110/120-130-4, proizvodnje UTZ.

 img_3506-1024x682-3845202

Završetkom ovog projekta Institut „Mihajlo Pupin“ (IMP-Automatika i IMP-Projekt Inženjering) dobija značajnu referencu u upravljanju elektro-toplifikacionim parnim turbinama, jer se turbina T2 TE-TO „Novi Sad“ koristi za daljnsko grejanje Novog Sada u najhladnijem periodu godine. Takođe, specifičnost ovog projekta se ogleda i u primeni lineranih električnih aktuatora za upravljanje hidruličnim servopogonima, kao i razvoj regulacionih algoritama za automatski rad turbine u režimu rada po toplotnom grafiku.

img_3499-1024x682-5742837

Izvanredna saradnja koja je ostvarena između inženjera TE-TO „Novi Sad“ i stručnjaka Instituta „Mihajlo Pupin“ je, ujedno, i osnova i garant uspešne realizacije ovog projekta.