medident1-2437770

Na 39. Sajmu medicine i stomatologije – MEDIDENT, koji je održan od 9. do 11. oktobra na Beogradskom sajmu predstavljen je softver za dijagnostiku primarnog karcinoma kod metastaze karcinoma kostiju. Najzaslužnija za razvoj ovog softvera, koji je i njen doktorski rad,  je dr Jelena Vasiljević, naučni saradnik Instituta “Mihajlo Pupin”. Softver je rađen u saradnji sa Institutom za patologiju, Vojno-medicinskom akademijom (VMA) i jednim univerzitetom iz Australije, a dorađivan je na Računarskom fakultetu. Najveća prednost ove nove metode je u tome što značajno skraćuje vreme u dijagnostici, jer je za otkrivanje primarnog karcinoma dovoljno svega nekoliko sekundi, a smanjuje se i subjektivna mogućnost greške lekara.

Jelena se obratila publici i na svečanom otvaranju Sajma, nakon čega je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, svečano proglasio 39. Međunarodni sajam medicine i stomatologije otvorenim.

DECIM (Detection of Cancer on Image Microscopic) – softverski metod za pomoć u dijagnostici karcinoma na osnovu specijalne multifraktalne analize slike Instituta „Mihajlo Pupin“, poneo je i najveće priznanje ovogodišnjeg sajma medicine i plaketu „Medident“.

Specijalno priznanje Sajma dobio je i Institut „Mihajlo Pupin“ – Piezotehnologija d.o.o. za
magnetne sisteme MAGMAX – za skočni zglob, koleno, kuk, kičmu, rame, šaku, lakat i rameno-lopatičnu regiju. 

medident2-9034877

 Pogledajte vise na:
www.ekapija.com/website/sr/page/997488
www.sajam.co.rs/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/67771.html