ENERGETSKA POVELJA 2014 = ODRŽIVI RAZVOJ SRBIJE

pulviii1-9516470

U prostorijama Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, 30. septembra i 1. oktobra, održan  je  Osmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Energetska povelja 2014 = održivi razvoj Srbije.“ U radu skupa učestvovali su predstavnici državnih institucija Republike Srbije i zemalja regiona, predstavnici stranih i domaćih kompanija i obrazovanih institucija. U radnom predsedništvu Foruma naš Institut je predstavljala direktorka prof. dr Sanja Vraneš.

Na otvaranju skupa, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija ima velike potencijale iz obnovljivih izvora energije i podsetila prisutne na obavezu da do 2020. godine 27 odsto energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora energije. Ona je pozvala sve stručnjake da ne odustanu i nastave da se bave rešavanjem problema u energetici ističući da je to neophodno jer „energetska kriza nije više tako daleko i nešto što će se dogoditi u budućnosti“.

U radu Foruma učestvovalo je više od 400 učesnika. IMP-Automatika je dala svoj doprinos kao član Pula, a saradnik Instituta Marko Batić je, u okviru plenarne sesije, održao zapaženo izlaganje pod naslovom Softverski paket za dizajn optimalne konfiguracije  hibridnog sistema obnovljivih izvora energije.

Programski odbor foruma je na ovogodišnjem skupu pokrenuo inicijativu za ustanovljavanje Nacionalne energetske povelje Srbije.

 pulviii2-8726295

pulviii3-8958142

pulviii4-6013110