bloka4-8356193

Ugovorom vrednim 140 miliona dinara, koji je potpisan u decembru 2006. godine izmedju EPS-a i Instituta Mihajlo Pupin, predvidjeno je da se tokom kapitalnog remonta bloka A4 u Temoelektrani “Nikola Tesla” uvede novo, potpuno kompjuterizovano upravljanje. Dogovorena dinamika radova je ispoštovana pa je krajem 2007. godine počela faza probnog rada i testiranja, a svečanost povodom završetka rehabilitacije bloka je održana 10. januara 2008. godine.

EPS je proces modernizacije bloka A4 finansirao sopstvenim sredstvima, novcem od prodaje električne energije. Prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Popovića, dosadašnjim ulaganjima u remont blokova termoelektrana podignut je kapacitet starih blokova za čak 400 megavata, što je više od snage pojedinačnog bloka u TENT-u. Zaslugu za to ima i naš Institut koji je osvojio novu tehnologiju za upravljanje termo blokovima i do sada je primenio na četiri stara bloka u srpskim termoelektranama.

bloka4svi-7216919

Upravljanje blokom A4 je do sada najkompleksniji zadatak koji su obavili naši stručnjaci jer se radi o do sada najvećem remontovanom bloku snage 308,5 megavata koji je uz to bio bitno drugačiji i složeniji od prethodnih. Time je još jednom potvrdjena kompetentnost i sposobnost našeg Instituta da se projektuje, proizvede i instalira oprema i softver svetskog kvaliteta.