slikacitava-2230025

Banjaluka – Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ Banjaluka potpisalo je ugovor sa Institutom „Mihajlo Pupin“ iz Beograda i lokalnim partnerom „Kaldera kompani“ iz Laktaša o nabavci opreme neophodne za uspostavljanje sistema naplate putarine na autoputu Gradiška – Banjaluka.

„Ova oprema biće ugrađena u objekte na naplatnoj stanici žJakupovciž, a dobavljač je ugovorom obavezan da, po isporuci i instalaciji opreme, provede i obuku radnika“, izjavio je Srni direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić.

Topić je podsjetio da je u avgustu okončan postupak izbora ukupno 22 radnika, od kojih će 14 raditi kao inkasanti – blagajnici, dok su ostali neophodno rukovodeće osoblje unutar novoformiranog Odjeljenja za naplatu putarine.

Prema njegovim riječima, naplatna stanica „Jakupovci“ prvo je naplatno mjesto na autoputu Gradiška – Banjaluka i ujedno je ulazno-izlazna rampa, budući da „Autoputevi Republike Srpske“ sa naplatom putarine kreću kroz otvoreni sistem.

„Kasnije, po izgradnji mosta preko Save u Gradišci, kao i završetkom autoputa Banjaluka – Doboj, otvoreni sistem postepeno će biti zamijenjen zatvorenim, odnosno postavljanjem naplatnih rampi na svim priključcima na autoput Gradiška – Banjaluka“, pojasnio je Topić.

On je podsjetio da je preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ Banjaluka još u jesen prošle godine pokrenulo postupak uspostavljanja sistema naplate putarine, izborom najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji objekata na naplatnoj stanici „Jakupovci“.

„Taj posao dobilo je preduzeće Prijedorputevi iz Prijedora koje je tokom avgusta Autoputevima predalo na upotrebu objekte na budućem naplatnom mjestu u Jakupovcima“, kaže Topić.

On je naveo da je uporedo s tim proveden i postupak izbora dobavljača opreme koji je, međutim, zbog žalbe jednog od učesnika na tendersku proceduru, trajao nešto duže nego što je bilo predviđeno.

„Postupak je nastavljen tek nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH sredinom oktobra odbacila žalbu kao neosnovanu i time omogućila potpisivanje ugovora sa izabranim dobavljačem opreme“, rekao je Topić.

On je napomenuo da je Institut „Mihajlo Pupin“, kao nosilac konzorcijuma, renomirana firma sa bogatim iskustvom u ovoj oblasti, te je, između ostalog, odgovoran za sistem naplate putarine u Republici Srbiji, kao i u FBiH.

Izvor: Glas Srpske