eduroam_logo-9988268

Eduroam® – educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES). Molimo da pročitate Pravilnik AMRES eduroam servisa. Izvod iz sekcije 6 datog Pravilnika:

• Korisnik je odgovoran za čuvanje svog digitalnog identiteta i korišćenje bilo kog servisa koji mu on omogućava.

• Ukoliko dođe do kompromitovanja digitalnog identiteta korisnika, tada on mora odmah obavestiti svoju matičnu instituciju.

• Korisnik je obavezan da obavesti posećenu instituciju (ukoliko je moguće) i matičnu instituciju o eventualnim problemima sa kojima se susreo pri korišćenju ili pokušaju korišćenja eduroam servisa.

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.


AUP – Pravilnik o korišćenju Akademske mreže Srbije – AMRES

Pravilnik o korišćenju Akademske mreže Srbije (AUP – Acceptable Usage Policy) uređuje šta se smatra nedozvoljenim, a šta dozvoljenim korišćenjem AMRES resursa, kao i ostala pitanja koja doprinose njihovom pravilnom korišćenju.

Primena pravilnika je obavezna za sve AMRES korisnike (organizacije i pojedince), kao i za ostale korisnike sa Interneta koji ostvaruju saobraćaj sa Akademskom mrežom Srbije, pa i za eduroam korisnike.

Originalni dokument možete preuzeti ovde.

Posledice nepoštovanja ovog pravilnika snosi sam korisnik.