Od 7. do 8. decembra u Sava Centru u Beogradu, održano je 1. Savetovanje ”IT EKO 2015”- “Informacione tehnologije, razvoj i primena u unapređenju životne sredine”. Skup je održan u organizaciji Udruženja klaster komore za zaštitu životne sredine i održivi razvoj uz podršku Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta “Mihajlo Pupin”, Gdi GISDATE, MapSofta, Livone i VEKOM-a.

Savetovanju su prisustvovali predstavnici privrede,  naučnih institucija i renomirane firme – lideri u oblasti informacionih i GIS tehnologija..

Predstavljeni su rezultati rada, sistemi upravljanja proizvodnim procesima u energetici, rudarstvu, savremeni trendovi u GIS tehnologijama i njihova primena, veb aplikacije za obradu podataka, kao i primena informacionih tehnologija u zaštiti životne sredine.

Tehnološki razvoj je veoma važan za napredak privrede i društva u celini. Danas je to sredstvo koje nam pomaže da efikasnije koristimo radne procese u cilju povećanja efikasnosti rada, povećanja produktivnosti rada, utiče na napredak društva i podizanje kvaliteta života.

Za savetovanje je izdat CD Zbornik sa prezentacijama, katalogiziran u Narodnoj biblioteci Srbije, prezentovano je 37 saopštenja, a dvodnevnom skupu prisustvovalo je oko 90 učesnika.

 Saradnici instituta “Mihajlo Pupin” su izložili 9 radova i to u oblastima: Razvoj i primena IT u elektroenergetskom sistemu, Razvoj i primena IT u upravljanju vodama, IT u automatizaciji industrijskih i energetskih postrojenja, Razvoj i primena IT u korišćenju obnovljivih izvora energije.

savetovanje-it-eko-1645972