IMP-Automatika, ATB Sever, Goša FOM, Energoprojekt Entel, Energoprojekt Oprema, Rudnap Group–Minel kotlogradnja, Termoelektro-Enel i Feromont inženjering, članice PU “Elektromašinogradnja“ doo Beograd, nastupile su zajedno i ove godine na 11. Međunarodnom sajmu energetike, od 14. do 16. oktobra. Paralelno sa Sajmom Energetike održan je i 12. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ecofair.  Slogan ovih manifestacija je “Zelena energija”, jer povezuju proizvodne i distributivne elektroenergetske kapacitete, energetsko rudarstvо, ugalj, gas, naftu, obnovljive i neobnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, sa jedne strane i zaštitu prirode i životne sredine, upravljanje prirodnim resursima, “zelenu ekonomiju”, upravljanje otpadom i reciklažu sa druge strane.

dsc_0454a-2329783

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je otvorio sajam, rekao je da se srpska energetika ubrzano razvija i istakao da je u prethodnih godinu dana napravljen veliki napredak u toj oblasti.  Najavio je i nove investicije, pominjući da je, između ostalog, posle tri decenije krenula realizacija nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata.

Već tradicionalno, na štandu Udruženja održana je Peta studentska radionica pod nazivom “Studenti  energetike i razvojni izazovi energetskog sektora” na kojoj su studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, Mašinskog fakulteta iz Kragujevca, Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda izložili četiri, po odluci žirija najuspešnija, akademska projekta/master rada koje su radili u toku školske 2014/2015. godine, a koji su tematski vezani za delatnost članica PU „Elektromašinogradnja“. Nakon prezentacije najboljima su uručene novčane nagrade i diplome PU “Elektromašinogradnja”.

dsc_0451a-1550912

Poslednjeg dana sajamske manifestacije na Beogradskom sajmu je upriličena svečanost na kojoj su najzaslužnijima za dobru organizaciju, promociju i uspešan nastup uručene simbolične zahvalnice. Za izuzetan angažman u podršci i realizaciji sajamskih programa zahvalnica je dodeljena i Poslovnom udruženju „Elektromašinogradnja“.

dsc_0456a-4077152 dsc_0458a-6546902