festival-nauke-_svecana-akademija_foto-a-cavic_2-1570078Institut “Mihajlo Pupin” je programskom podrškom dao svoj doprinos održavanju Drugog festivala nauke Republike Srpske. Festival je održan u Banja Luci od 7. do 9. novembra, na dve lokacije, u Kulturnom centru Banski dvor i u Mercator centru.

Na ovoj smotri popularne nauke, osim domaćih inovatora, predstavili su se Centar za promociju nauke i Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda. Najveću pažnju privukao je nastup našeg humanoidnog robota Nao, visokog 58 santimetara, koji se kreće, pleše, izvodi karate zahvate, govori i prima naredbe.

Prema izjavi, koju je za medije u Republici Srpskoj dao naš kolega Svemir Popić, iako izgleda kao igračka, Nao je napredan robot, vredan oko 20.000 evra. Snabeven je ultrazvučnim I infracrvenim senzorskim sistemima i kamerama koji mu omogućavaju da tokom kretanja ne udara u prepreke. Takođe, ima ugrađene mikrofone I zvučnike koji mu omogućavaju komunikaciju sa okolinom. Ona se ostvaruje na osam svetskih jezika, dok su sa saradnicima sa Univerziteta tehničkih nauka u Novom Sadu ugrađene određene komande koje se izvršavaju i na srpskom.

 

sound-8544547

Humanoidni roboti – Danas 09.11.2012