sarajevo1-1067387Danas je svečano pušten u rad sistem za naplatu putarine na autocesti A1 na deonici Jošanica – Kakanj u Bosni i Hercegovini. Ovaj najnapredniji i najsofisticiraniji sistem u regionu su realizovali stručnjaci Instituta “Mihajlo Pupin”. U funkciju su puštena dva sistema naplate: manuelni, koji korisniku autoceste na ulazu automatski izdaje magnetnu karticu na osnovu koje se na izlasku obračunava pređena kilometraža, odnosno iznos cestarine i elektronski ACC servis, koji omogućava korisnicima da uz pomoć TAG-a, bez zaustavljanja, prođu željenu deonicu s tim što im se cestarina automatski obračunava i odbija od uplaćenog kredita. Takođe, po prvi put u Bosni i Hercegovini cestarina se može platiti i bankarskim karticama.

sarajevo2-7276564Investitor radova, JP Autoceste Federacije BIH Mostar d.o.o., ističe da će realizacija ovog sistema naplate doprineti bržem, jednostavnijem, sigurnijem i kvalitetnijem korišćenju autoceste. Planirano je da se kroz niske cene zakupa TAG-ova, u promotivnom periodu, korisnici autoceste stimulišu da u najvećem broju koriste prednosti elektronske naplate putarine.

Posle Crne Gore i DR Kongo ovo je treći sistem za naplatu putarine koji je Institut realizovao u inostranstvu. Time je još jednom potvrđen kvalitet i tehnološka savremenost sistema koji se realizuju u Institutu “Mihajlo Pupin”. Kako je na svečanom otvaranju novog zatvorenog sistema naplate u Sarajevu istakao direktor Instituta Vladan Batanović, unifikacijom sistema za naplatu otvaraju se mogućnosti za interoperabilnost elektronske naplate, što znači da bi vozači mogli da koriste samo jedan TAG na svim autoputevima u regionu.

sarajevo3-3490444