Sistem e-Go za elektronsko plaćanje putarine bez zaustavljanja vozila, pušten je u rad na 10 glavnih naplatnih rampi, duž autoputa Beograda-Niš

naplata-putarine-052-6906054

Vozači koji krenu autoputem ka Nišu od danas će moći putarinu da plate elektronskim putem i da bez zaustavljanja prolaze kroz naplatne stanice. Novi sistem naplate putarine od danas će funkcionisati na naplatnim stanicama Bubanj potok, Mali Požarevac, Vodanj, Smederevo, Batočina, Jagodina, Ražanj, Aleksinački rudnici, Aleksinac i Trupale, a u narednom periodu očekuje se da će biti uveden na stanicama Ćuprija, Paraćin i Pojate.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je, na predstavljanju i puštanju u rad tog sistema na naplatnoj rampi Bubanj potok, da su na tom projektu bile angažovane isključivo domaće firme koje imaju znanje, pamet, snagu i radnike, koji mogu da rade na evropskom nivou“.

Prema rečima direktora sektora JP „Putevi Srbije“ za informacione tehnologije u saobraćaju Milenka Despotovića može se očekivati da sistem elektronske naplate proradi do sredine sledeće godine i na svim ostalim naplatnim stanicama na putnom pravcu prema Nišu. Sistem e-Go već funkcioniše na delu autoputa od Šida do Beograda.

naplata-putarine-047-1398239

Direktor Instituta dr Vladan Batanović je izjavio da je reč o jednom od najsavremenijih sistema za naplatu putarine, koji u potpunosti ispunjava sve evropske standarde. Prema njegovim rečima nije daleko vreme kada će vozači moći da korišćenjem jednog TAG-a proputuju celu Evropu ne zaustavljajući se ni na jednoj naplatnoj stanici radi plaćanja putarine, jer se uveliko radi na postizanju pune interoperabilnosti između raznih naplatnih sistema koji se danas koriste.