Dana 23.11. 2022. godine u Institutu „Mihajlo Pupin“ je održana prezentacija dr Sanje Popović Pantić na temu „Primeri dobre korporativne prakse u primeni principa rodne ravnopravnosti“.

Uvodnu reč dala je Larisa Jakšić, dipl. pravnik, Lice zaduženo za rodnu ravnopravnost u Institutu, koja je istakla važnost ove teme i upoznala prisutne sa normativnim okvirom vezano za uspostavljanje i održavanje rodne ravnopravnosti, kao i obavezama i preduzetim merama i aktivnostima u Institutu. Posebno je istakla značaj poštovanja i promovisanja principa rodne ravnopravnosti u oblasti nauke i istraživanja.

Dr Sanja Popović Pantić je kroz svoju prezentaciju stavila akcenat na primenu principa rodne ravnopravnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva, kao i na posebne mere koje se u toj oblasti sprovode.  Ona je takođe istakla koji su benefiti primene principa rodne ravnopravnosti u poslovanju kompanija, te da je rodna ravnopravnost uključena u peti princip Ciljeva održivog razvoja UN (Sustainable Development Goals – SDG).

Principi osnaživanja žena (Women Empowerment Principles – WEP) daju smernice kompanijama kako da promovišu rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena na radnom mestu, tržištu i zajednici, odnosno WEP su primarno sredstvo kojima korporacije primenjuju dimenzije rodne ravnopravnosti Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine. Prisutnima su predstavljeni osnovni principi osnaživanja žena u kompanijama i dati primeri dobre korporativne prakse rodno senzitivnih kompanija u Srbiji.

Prezentacija dr Sanje Popović Pantić dostupna je na internet stranici Instituta Mihajlo Pupin https://www.pupin.rs/o-institutu/rodna-ravnopravnost/ u delu “Prezentacije, obuke i obaveštenja”.