Tokom svoje zvanične posete Republici Srbiji, delegacija Demokratske Republike Sao Tome i Principe je u četvrtak, 18.01.2024. god. bila gost Instituta “Mihajlo Pupin”.

Delegaciju je predvodio premijer i šef vlade, gospodin Nj.e. dr Patrice Emery Trovoada, a uz njega su bili prisutni ministar spoljnih poslova, saradnje i zajednice, Nj.e.g. Gareth Haddad do Espirito Santo Guadalupe, opunomoćeni ministar, direktor za međunarodnu saradnju g. Américo Viegas, poručnik, ađutant premijera i šefa Vlade, g. Wilker Ney da Vera Cruz Viegas i asistent premijera i šefa Vlade, gđa Madam Ana Maculada Pinheiro da Cruz Barros.

Delegaciju su ugostili dr Nikola Tomašević, generalni direktor Instituta, Željko Stojković, pomoćnik direktora za finansije i saradnju sa privredom i Vladimir Simeunović, direktor IMP – Računarski sistemi. Sastanku je prisustvovao i gospodin Miloš Perišić, ambasador Republike Srbije u Republici Angoli.

Tokom susreta, delegaciji DR Sao Tome i Principe i predstavnika Instituta Mihajlo Pupin je razmatrana potencijalna saradnja u cilju efikasnije državne uprave, posebno vezano za razvoj namenskih informacionih sistema prevashodno za e-government. Jedna od tema susreta je bila i potencijalna saradnja u domenima energetske efikasnosti i komunikacionih sistema, kao i mogućnosti razmene inženjera radi transfera znanja i bliže saradnje.