Telekomunikacioni forum TELFOR je međunarodni godišnji skup profesionalaca koji rade u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija. Jubilarni 30. Telekomunikacioni forum organizovan je 15. i 16. novembra 2022. godine, u Crowne Plaza hotelu u Beogradu.

16.novembra je kao deo TELFOR konferencije održan i SINERGY Open Event, u okviru kojeg je Prof. Aleksandra Krkoleva Mateska održala predavanje po pozivu o aspektima upravljanja u inteligentnim mrežama (Smart Grids) na temu „Pametno i inovativno upravljanje eNERGY“.

Institut “Mihajlo Pupin” učestvuje u nekoliko EU projekata, a SINERGY Open Event je bio dobra prilika da partneri konzorcijuma predstave najaktuelnije vesti u vezi sa projektima: HESTIA (Lazar Berbakov), PLATOON (Dea Pujic), DE-RISK (Luis M. Blanes, Markus M. Keane), NEON (Valentina Janev), OMEGA-X (Marko Batic).

Pored toga, uporedo sa konferencijom TELFOR 2022, u prostorijama Instituta “Mihajlo Pupin” je organizovana posebna SINERGY radionica namenjena studentima doktorskih studija, sa ciljem da se razviju istraživački kapaciteti doktoranata u sprovođenju istraživanja tematski vezanih za oblasti upravljanja energijom i da se podstiče  njihova kreativnost i inovativnost pri rešavanju različitih problema.