9.10.2022. Institut “Mihajlo Pupin” slavi dan rođenja čoveka po čijem imenu nosi naziv punih 76 godina. Tom prilikom je u Idvoru u organizaciji Doma kulture “Mihajlo Pupin” posebnom svečanošću obeležen dan rođenja Mihajla Pupina.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Instituta Mihajlo Pupin i tom prilikom ovogodišnjim laureatima dodelili diplome za ostvarene značajne međunarodne rezultate. Svečanost je prisustvovao i profesor Malcolm Cooper, osnivač asocijacije American Society of Physics.

Više o životu i radu Mihajla Pupina, kao i o aktivnostima Instituta “Mihajlo Pupin” pročitajte na našoj LinkedIn stranici: https://rs.linkedin.com/company/institute-mihajlo-pupin

U nastavku teksta je dat jedan omaž životu i radu Mihajla Pupina.

9. oktobra 1854. godine, u malom selu Idvor, ušuškanom u prelepom banatskom predelu, rođen je Mihajlo Pupin, jedan od najvećih umova koje je svet iznedrio. Odrastao je u zemljoradničkoj porodici gde je od svojih roditelja Konstantina i Olimpijade, kao i mnogobrojnih braće i sestara naučio da vrednim radom i trudom teži ispunjenju svojih snova.

Iako je postao poznat tek kada je razvio svoju uspešnu karijeru u Sjedinjenim Američkim državama, Mihajlo Pupin nikada nije zaboravio svoju otadžbinu, svoje pretke, ni selo iz kojeg je potekao. Dugačak je bio put do uspeha, međutim svojom trudom, upornošću i blistavim intelektom, Mihajlo Pupin je kao jedan od najboljih studenata završio studije matematike i fizike u Kembridžu u Velikoj Britaniji (1883-1885), a zatim je u Berlinu (1885-1889) doktorirao iz oblasti fizičke hemije. Punih 40 godina je radio na Kolumbija Univerzitetu, kao profesor fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku.

Mihajla Pupina svet najviše pamti po 42 pronalazaka koje je uspešno patentirao. Međutim, najznačajniji patent, poznatiji kao “Pupinova teorija’’, se odnosi na povećanje dometa prostiranja telefonskih struja, kojim se štetno dejstvo kapaciteta vodova, koji predstavlja glavnu smetnju prenosa govora na dužim rastojanjima, otklanja postavljanjem induktivnih kalemova na strogo određenim rastojanjima duž vodova. Ovi induktivni kalemovi nazvani su “Pupinovi kalemovi’’, a proces uključivanja u liniju “pupinizacija’’.

Pupin je bio veliki rodoljub, filantrop, čovek koji se svim silama trudio da svoj rodni kraj unapređuje na svaki mogući način. Podigao je Narodni dom i osnovao fond u Idvoru, jedan od osnivača jedne od najstarijih srpskih iseljeničkih organizacija – “Savez zajedničkih Srba – Sloga” (1909), a 2012. godine je postao prvi diplomata Srbije u SAD. Kao počasni konzul, Mihajlo Pupin je od 1912. do 1920. godine svesrdno pomagao uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Srbije i kasnije Jugoslavije i SAD. Bio je član mnogih akademija i naučnih društava. Bio je počasni doktor 16 univerziteta u svetu. Proglašen je za počasnog doktora Beogradskog univerziteta i Zagrebačkog sveučilišta. Za naučni rad odlikovan je Edisonovom medaljom 1920. godine.

Sa druge strane, Pupin je bio strastveni ljubitelj književnosti, a veštinom pisanja je 1924. godine osvojio Pulicerovu nagradu za autobiografiju “S pašnjaka do naučenjaka”. Ova svojevrsna povest njegovog života na jedan topao i jednostavan način opisuje Pupinov životni put, snove, nade i uspehe na kojima mu se ceo svet divi, a ostavljena je pokolenjima da je čuvaju od zaborava.

Danas, Institut Mihajlo Pupin se seća is a ponosom nosi ime čoveka koji je svetu i svojoj otadžbini podario mnogobrojne izume, patente i neprocenjivu podršku u naučnom, društvenom i diplomatskom razvoju.

Više o životu i radu Mihajla Pupina pročitajte na našem sajtu: https://www.pupin.rs/o-institutu/naucnik-mihajlo-pupin/

Toplo preporučujemo knjige koje je Mihajlo Pupin napisao, autobiografiju “Sa pašnjaka do naučenjaka”, i knjigu “Nova reformacija: od fizičke do duhovne stvarnosti”.