U sredu, 15.03.2023. godine Institut Mihajlo Pupin je ugostio delegaciju kineske kompanije China Railway Signal and Communication Co. Ltd. (CRSC International) i njenog ogranka registrovanog u Beogradu, kompanije CRSC International Co.Ltd.Ogranak Beograd. Delegaciju su činili Li Min,  potpredsednik CRSC International Co.Ltd , Xu Yang, komercijalni direktor Ogranka u Srbiji i Zhu Yubao, rukovodilac projekta brze pruge Beograd-Subotica.

Goste su primili dr Nikola Tomašević, generalni direktor Instituta Mihajlo Pupin,  Željko Stojković, dipl.inž.  pomoćnik generalnog direktora za finansije i saradnju sa privredom, Ljubomir Bečejac, dipl.inž. direktor železničkog projekta i Mladen Gajčanski, dipl.inž. pomoćnik direktora železničkog projekta.

Cilj posete je bio da se predstavnici kineske kompanije informišu o radu i dostignućima Instituta Mihajlo Pupin,  najznačajnijim projektima, ostvarenim rezultatima i ekspertizi. Posebna pažnja je posvećena predstavljanju železničkog programa Instituta, odnosno rešenja u oblasti železničke signalizacije, telekomunikacionih i radio sistema, počev od projektovanja, inženjeringa, razvoja tehničkih rešenja i proizvoda, montaže, do puštanja u rad i održavanja.

Institut Mihajlo Pupin je jedan od glavnih podizvođača kineskoj kompaniji CRSC International Co.Ltd. Ogranak Beograd na projektu brze pruge Beograd-Subotica u oblasti signalizacije i trelekomunikacija. S tim u vezi su predstavnici Instituta izrazili želju da dođe do proširenja i unapređenja saradnje sa CRSC International Co.Ltd. na projektima u Republici Srbiji jer nam je zajednički cilj što brži razvoj i bezbednost železničkog saobraćaja.

Poseban deo posete je obuhvatao obilazak najvažnijih razvojno-istraživačkih laboratorija Instituta među kojima je EMC Laboratorija za ispitivanje elektromagnetske kompatibilnosti, pogona za proizvodnju sistema za upravljanje termo i hidroelektranama kao i pogon za proizvodnju proizvoda i rešenja Instituta u oblasti železničke signalizacije, telekomunikacija i radio sistema.