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Project “EMC Serbia” 

Institute “Mihajlo Pupin”                          Belgrade, 23
rd

 November, 2011 

Volgina 15, 11060 Belgrade, Serbia 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS No. 1 

Procurement tender: Supply of RF Semi-Anechoic Chamber and EMC Test Equipment 

Publication reference: 07SER01/13/51/01-3 

 

No. Question Answer 

1 In Figure 1 of the Technical Specification for Lot 

1, the turntable is indicated having a diameter of 

1.3 m. In Section 7, table item 1, a quiet zone of 

at least 1,2m is specified. Is that correct or 

should both figures be the same? 

The turntable should have a diameter of 1.2 m. The indication on 

Figure 1 is not correct. Please note that requirements provided in 

the Technical Specification take precedence over the General 

Requirements when there is discrepancy between them. The 

Technical Specifications clearly state: “Turntable leveled with the 

inside chamber floor, minimum diameter 1.2 m, maximum load at 

least 500 kg, with controller. Controller to be supplied with 

computer interface (IEE-488.2 – GPIB, or other), including 

software drivers and/or control protocol documentation.” 

2 Figure 1 of the Technical Specification for Lot 1 

shows that the door for the anechoic chamber 

opens towards the interior of the chamber. Is 

that the correct arrangement? Common 

implementation of the chamber door is to open 

towards the exterior. 

Orientation of the door is not correct on the Figure 1 drawing. It 

should be oriented to open outwards. Please note that all 

construction details of the chamber shall be agreed between 

tenderer and Contracting Authority after signing of the contract. 

3 There are no Connection Points specified inside 

the anechoic chamber for Lot 1. These “boxes” 

would be installed into the chamber floor for 

connection of power cords, fiber optic cables, 

signal cables and RF cables. At least two 

Connection Points are suggested, one close to 

the 3m position of the antenna, the other one 

next to the turntable. The center of the 

turntable can also be equipped with power 

sockets, thus also be considered as a round 

Connection Point (non-turning). The Connection 

Points will feature the same total quantity of 

connectors as specified for penetration panels. 

Please clarify. 

There should be two connection points: at the antenna mast and 

at the centre of turntable. Please note that Technical 

Specifications define “Three-phase filtered mains, 32 A per phase. 

Filtered mains available to the DUT placed on the turntable, via 

sockets at the centre of the turntable: 3-phase and 1-phase”. 

Connection point at the antenna mast shall provide 16 A, 1-phase 

filtered power supply. 

The Connection points should feature the same total quantity of 

connectors as specified for the penetration panels. 

4 Do you intend to connect the ventilation 

openings (honeycomb vents) for the 

semianechoic chamber for Lot1 to an air-

conditioning system or shall we provide fans 

with speed control? 

Ventilation openings will not be connected to an air-conditioning 

system. Our Technical Specifications don’t require fans either, i.e. 

we plan to ventilate the chamber by natural air circulation. 

Provision of fans will be welcomed, but please be aware they are 

not formally required. 

5 Where will the equipment be installed? The equipment will be installed in the new EMC laboratory 

building, which will be constructed at the Institute “Mihajlo 

Pupin” grounds. The building construction shall start in March 

2012. Preliminary building layout diagram is given in Technical 

Specification for Lot 1. The height of the ceiling of the building is 

planned to be at least 7.5 meters. 
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6 In the Technical specification for Lot 2, on page 

2, under General Requirements chapter, there is 

a provision to supply “Manufacturer’s 

certificate” where there is no explicit 

requirement to supply “ISO 17025 traceable 

certification”. However, in the Technical 

Specifications table, where “ISO 17025 traceable 

certification” is not explicitly stated, the 

requirement is to supply “accredited calibration” 

certificate. Can you explain this difference in 

requirements and explain which criterion will be 

applied when evaluating offers? 

“Accredited calibration” requirement in the Technical 

Specification table will be interpreted by the evaluation 

committee as the requirement to have either “accredited 

calibration certificate” issued by accredited calibration laboratory 

or “certificate of traceable calibration” which may be issued by 

non-accredited manufacturer’s laboratory. In the latter case a 

proof of traceability to national or international standard should 

be supplied. Please note that where “ISO 17025 traceable 

certification” is explicitly required, it must be offered exactly as 

stated. 

7 Can you please provide more details what 

should be specified under Item 2.3 in the 

Technical Specifications table for Lot 2? 

Under Item 2.3 of the Technical Specifications you should specify a 

test configuration (a list of needed equipment) for each test 

specified in Table 1 of General Functional Requirements. The list 

should contain references to equipment offered under Items 2.1 

and 2.2 of the Technical Specifications and references to 

additional equipment (including cables and accessories) which 

tenderer finds needed to complete required test configuration. 

Please note that this additional equipment shall be included in the 

tenderer’s financial offer and supplied with equipment specified 

under Items 2.1 and 2.2. 

Such approach in defining Technical Specifications was chosen 

because the goal of the Contracting Authority is to be able to 

perform specified EMC tests, not just to acquire instruments from 

predefined list. That’s why Technical Specification contains 

specifications of test configurations, in addition to technical 

requirements for the instruments. Such approach enables 

tenderer to offer its own test configurations, which will be 

evaluated from the point of satisfying the specified EMC tests. 

8 In Technical Specification for Lot2, on page 14, 

Item 2.2.2, there is a requirement that “, the 

amplifiers shall be capable of delivering forward 

power required for achieving 10 V/m + 20 % at 3 

m distance below 1 GHz and at 1 m distance 

above 1 GHz”. However, on the page 5 of same 

Technical Specification, under the definition of 

EMC Test “T11”, there is a requirement to 

provide “test equipment as stated in EN 61000-

4-3 Clause 6, field up to 10 V/m (Test Level 3 in 

Table 1 of EN-61000-4-3)”. Can you please clarify 

which requirement to follow? 

Requirements provided in the Technical Specifications take 

precedence over the General Functional Requirements. Please 

note that in this case the requirement stated in the Technical 

Specifications shall be interpreted by the evaluation committee as 

the capability of amplifiers to withstand an overload of 20 % (in 

power) without shutdown or permanent damage. 

9 Please confirm that no custom duty will be 

charged according to the customs agreement 

between EU and Serbia. 

The European Commission and the Republic of Serbia have agreed 

in The Framework Agreement between the Federal Republic of 

Yugoslavia and the European Union, signed on 25 November 

2000, and ratified on 31 March 2003 to fully exonerate the 

following taxes: value added tax and customs duties. 

Therefore, the tender financial offers shall not include value 

added tax and custom duties. 

Please note that commercial terms for the delivery of the goods 

will be DDP. 
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10 Technical Specifications for Lot 1, under items 

1.1.4 and 1.1.5 define Manufacturer’s economic 

and financial capacity, and professional capacity. 

As a manufacturer of anechoic chambers that 

has done many projects similar to yours, we find 

very difficult to meet your requirements. In 

order to be competitive in the international 

marketplace, it is critical for us to reduce 

overheads wherever possible, to reduce 

inventory, to reduce staff levels to just a few 

specialists, and reduce manufacturing costs by 

subcontracting. Our business model makes us 

not capable to fulfill your economic and 

professional capacity requirements. Is there a 

possibility for us to deviate from those 

requirements for Lot1? 

Please note that selection criteria for economic and financial 

capacity, professional capacity, and technical capacity of the 

tenderer are given in the Procurement Notice. No deviation from 

those selection requirements will be tolerated in the evaluation 

process. 

On the other side, economic and professional capacity of 

equipment manufacturer (not necessarily the same legal person 

as the tenderer) as required in the Technical Specifications are not 

considered to be selection criteria and will be used only for 

purpose of evaluating overall quality of the technical offer. 

Fulfillment of those technical requirements will be needed for 

completeness of the offer, and considered as an advantage. 

If you as a manufacturer of equipment can prove that your 

business model relies on capacities of other parties, than you shall 

provide economic and capacity data for both your company and 

your partners. Please note that evaluation committee will require 

formal proofs of long-term partnership between your company 

and your partners in order to accept stated manufacturer's 

capacity 

 


