Inovativno preduzetništvo žena i mladih

Međunarodna konferencija i poslovni susreti u okviru Dunavskog biznis foruma

Beograd 5.10.2017. godine – U prepunoj velikoj sali Master centra u Novom Sadu održana je Međunarodna konferencija „Inovativno preduzetništvo žena i mladih” na kojoj su učešće uzele preduzetnice i mladi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske. Nakon konferencije održani su i poslovnih susreti, a sve to u organizaciji Instituta „Mihajlo Pupin“ i EEN – Evropske mreže preduzetništva Srbije, Makedonije, Hrvatske, Mađarske i BIH – Republike Srpske, a uz podršku Udruženja poslovnih žena Srbije.

Uspešne mlade ali i iskusne preduzetnice iz regiona podelile su sa prisutnima svoje primere iz prakse, informacije o podsticajima, izvorima finansiranja, udruživanju, a predstavnici opština i institucija dali su primere kako se na lokalnom nivou može podstaći preduzetništvo mladih sa višestrukim efektima na privredu. Korisne informacije sa prisutnima je podelila gošća iz Mađarske, Monika Mesaroš, zvanični evaluator MSP instrumenata H2020 i potpredsednica AGRO IT Klastera, i dala uputstva koji su inovativni programi atraktivni EU komisiji za finansiranje. O novom projektu unapređenja mladih kompanija u Srbiji pričala je Jovana Stanojević iz Privredne komore Srbije. Adam Polgar podelio je sa prisutnima iskustva opštine Ujbuda iz Budimpešte a Vladimir Nikić je predstaviio program Erasmus za mlade preduzetnike, Business Inkubator Novi Sad. Emilija Skočibušić iz Naučno-tehnološkog parka Varaždin podelila je iskustva iz dva projekta: jedan koji je posvećen podsticanju preduzetništva mladih i drugi koji je tek počeo, a usmeren je na podršku ženskim firmama da u većoj meri koriste sredstva EU namenjena unapredjenju inovativnosti korišćenjem specijalnog programa MSP instrument koji je na raspolaganju inovatinvnim firmama u okviru programa Horizont 2020.

Zadovoljna sam posećenošću konferenciji jer je sala bila ispunjena do poslednjeg mesta, a veliki broj realizovanih B2B sastanaka me posebno čini ponosnom jer su naši napori da na ovaj način povezujemo preduzetnike očigledno prepoznati. Razmena konkretnih praksi i informacija je ispunila naš cilj, verujem da su učesnici konferencije otišli odavde bogatiji za mnoga saznanja koja će moći da primene u poslovanju, inspirisani za nove poduhvate, a mnogi i sa stečenim novim poslovnim partnerima i dogovorenom saradnjom – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, naučni saradnik u Institutu Mihajlo Pupin i koordinatorka sektorske grupe za žensko preduzetništvo Evropske mreže preduzetništva.