Otvorena solarna elektrana u Institutu “Mihajlo Pupin”

IMG_2249

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Prof. dr Zorana Mihajlović, simboličnim presecanjem vrpce, pustila je danas u rad novu fotonaponsku elektranu na ravnom krovu zgrade Instituta “Mihajlo Pupin” u Beogradu.

IMG_2255

Elektrana, sa 180 solarnih panela po 280 W, ukupne snage od 50 kW, je u potpunosti realizovana sredstvima i radom stručnjaka Instituta “MihajloPupin”, koji su za četiri meseca prošli kompletnu proceduru od idejnog projekta, dobijanja dozvola, izgradnje, puštanja u rad i dobijanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije. 

IMG_2272

Sistem za nadzor i upravljanje ovom elektranom je u potpunosti proizveden u Institutu, a čine ga hardver familije Atlas i SCADA softver View 4, koji su već godinama renomirani institutski brendovi u oblasti energetike u zemlji i inostranstvu. Praćenje rada elektrane je moguće preko Interneta u realnom vremenu (147.91.50.246/PowerWeb/faces/impSolarPowerPlant.xhtml), a sistem, takođe, prikuplja i arhivira podatke na osnovu kojih se vrši detaljna analiza njenog rada po raznim kriterijumima.

IMG_2266

Izgradnjom solarne elektrane Institut “Mihajlo Pupin” se pridružio naporima Republike Srbije da primeni evropsku Direktivu 2020 u oblasti obnovljivih izvora energije i značajno je smanjio svoje mesečne račune za električnu energiju.

IMG_2264

IMG_2265