sajam-tehnike-2013-4m-9931744

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, na 57. Međunarodnom sajmu tehnike, od 13. do 17. maja predstavljena su naučno-tehnološka dostignuća 64 naučne organizacije i institucije. Sajamsku manifestaciju je otvorio Žarko Obradović, ministar prosvete u Vladi Srbije, koji je tom prilikom rekao da je Sajam tehnike i tehničkih dostignuća prilika da proverimo poziciju Srbije u oblasti razvoja novih tehnologija i njihove primene.

sajam-tehnike-2013-3m-6102183

Na štandu Instituta „Mihajlo Pupin“ prikazani su najaktuelniji inovativni proizvodi nastali kao rezultat rada na dvadesetak projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Najviše pažnje privukli su sledeći rezultati: Prоtоtip primеnе SOFIA оkružеnjа zа uprаvlјаnjе vаnrеdnim situаciјаmа nа аеrоdrоmu Nikоlа Теslа, Sistеm zа simulаciјu i plаnirаnjе distribuirаnе mikrоmrеžе bаzirаnе nа оbnоvlјivim izvоrimа еnеrgiје, Industriјski prоcеsоr „Qseven ” zаsnоvаn nа prоcеsоru DM8168, Bеžičnа sеnzоrskа mrеžа, Simulаtоr-trеnаžеr tеrmоеnеrgеtskоg blоkа, PowerWeb – Web аplikаciја zа nаdzоr SCADA sistеmа, VIEW sistеm kоnfigurаtоr, projekti iz oblasti telekomunikacija i saobraćaja, itd.

sajam-tehnike-2013m-7948565

sajam-tehnike-2013-2m-7749074

Takođe, na štandu koji je Centar za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“ delio sa italijanskim partnerima, posebno je bio zapažen robot „DENSO“. Ovaj robot je, uz pomoć kamere, u stanju da prepozna boje, pa zatim da odabere, sakupi i složi kockice u boji italijanske zastave.