edf_logo-7849977

 

Saopštenje za štampu, april 2012:
Evropski forum podataka 2012 – Novo sastajalište Evropske ekonomije podataka!

 

Evropski forum podataka 2012 (European Data Forum – EDF2012) – koji se održava  6. i 7. juna  2012. godine u Poslovnoj školi u Kopenhagenu (Copenhagen Business School – CBS), u Danskoj – je sastajalište industrije, istraživanja, tvoraca politike i inicijativa zajednice u cilju razmatranja izazova velike količine podataka (Big Data) i nadolazeće Ekonomije podataka, i u cilju razvoja odgovarajućih planova  delovanja da se odgovorilo  ovim izazovima.

6. i 7. juna 2012. godine u Kopenhagenu, u Danskoj, po prvi put će se održati potpuno novi forum za Evropsku ekonomiju podataka, na kojem će se raspravljati o lancu vrednosti podataka, otvorenim podacima i velikoj količini podataka! Organizovan od strane Evropske komisije i četiri projekta koji se delimično finansiraju od strane Evropske unije, Evropski forum podataka 2012 će biti ustanovljen kao godišnja konferencija na kojoj se raspravlja o odgovarajućim temama o podacima vezanim za buduća vremena!

Mala i srednja preduzeća (MSP) će biti u posebnom fokusu u okviru EDF2012, pošto ona čine pokretačku inovaciju i konkurenciju u mnogim privrednim sektorima koji se zasnivaju na podacima. Teme koje će biti zastupljene na Evropskom forumu podataka se kreću od novih, poslovnih modela koje pokreću podaci (npr. centar za razmenu podataka), do tehnoloških inovacija (npr. Linked Data Web) i društvenih aspekata (npr. proaktivno objavljivanje javnih informacija kao i privatnost i bezbednost podataka).

 

EDF2012 Činjenice

Šta: Evropski forum podataka (European Data Forum 2012  – EDF2012)

Gde: Poslovna škola u Kopenhagenu (Copenhagen Business School – CBS), http://www.cbs.dk/, Kopenhagen, DK

Kada: 6. i 7. jun  2012. godine

Više informacija na: http://www.data-forum.eu/

Registracija (EDF2012 je besplatan forum): http://www.data-forum.eu/registration

Tviter: https://twitter.com/#!/EUDataForum , Hashtag: #EDF2012

Press prostor: http://www.data-forum.eu/about/press-area

 

 

Program i Poziv za učešće

Program konferencije koja traje dva dana je trenutno u završnoj fazi izrade, ali tim koji organizuje konferenciju (http://www.data-forum.eu/about/organizers) je i pored toga voljan da objavi spisak glavnih predavača koji su već potvrdili dolazak: Andreas Both, Rukovodilac istraživanja u Unisteru, Nigel Shadbold, Univerzitet Sautempton i Rufus Pollock, Fondacija otvoreno znanje. Više informacija o programu možete da pronađete na : http://www.data-forum.eu/program. Informacije o glavnim predavačima na forumu EDF2012 se nalaze na: http://www.data-forum.eu/program/keynotes.

Pored gore pomenutih glavnih predavača, biće i specijalnih sesija sa gostujućim predavačima i diskusije od strane prezentatora koji će biti izabrani preko “Poziva za učešće”. Osim toga, održaće se i početna sednica FP7 Projekata za poziv za mala i srednja preduzeća (FP7 SME Call Projects), kao i Radni program 2013 (Workprogramme 2013.) Uz to, Khalil Rouhana, iz Evropske komisije, će prezentovati mogućnosti za mala i srednja preduzeća.

Vrhunac programa foruma EDF2012 je konferencijska večera sa glavnim predavačima koji su planirani za 6. jun uveče u poznatom kopenhaškom Tivoliju.  Radovi sa foruma EDF2012 će biti objavljeni na CEUR-WS.org.

Ako želite da učestvujete kao gost predavač na forumu EDF2012, molimo Vas da pročitate Poziv za učešće (http://www.data-forum.eu/join/call-participation) i da dostavite predlog prezentacije najkasnije do 15.05.2012. godine na : http://www.data-forum.eu/registration – Imajte u vidu sledeće: 15.05.2012. u 22.00h po srednjeevropskom vremenu je krajnji rok za dostavljanje predloga prezentacije!

 

 

EDF2012 Prateći program: EDF2012 Hackathon i EU Data Cloud

Pored glavnog konferencijskog programa koji obuhvata glavne predavače i prezentacije sa temama koje se odnose na podatke, održaće se još dva dodatna događaja u toku foruma EDF2012:

EDF2012 Hackathon (http://www.data-forum.eu/program/hackathon)

Kada: 6. juna, od 15.30 do 18.00 po srednjoevropskom vremenu i 7. juna od 09.00 do 15.00 po srednjoevropskom vremenu

Obim: 30 do 50 učesnika

Fokus: „Integrisanje povezanih otvorenih podataka u upravljanje poslovnim sadržajem „

Slušaoci: Viši programeri, softverski arhitekti koji traže načine da iskoriste izvore podataka zasnovanih na vebu i da ih povežu u korisnička poslovna rešenja.

Napomena: Glavni rezultati Hackathona će se predstaviti u toku završne sesije  foruma EDF2012.

Realizacija i iskorišćavanje EU Cloud
(http://www.data-forum.eu/program/eu-data-cloud)

Kada: 6. juna od 15.30 do 18.00.

Šta: Posebno podstičemo predstavnike institucija Evropske unije, kao što su Eurostat, Kancelarija za publikacije Evropske unije, itd. da nam se pridruže.

Fokus: Na ovoj sesiji, objasnićemo mogućnosti i viziju EU data cluod, i takođe ćemo demonstrirati alate koji omogućavaju učešće u ovom uzbudljivom prostoru podataka.

Registracija – Podrška za putne troškove – Sponzorstvo

Registracija i učestvovanje na Evropskom forumu podataka 2012 je besplatno: http://www.data-forum.eu/registration Postoji taođe i mogućnost  (ograničen broj) za finansijku podršku za putne troškove – molimo Vas da pročitate odgovarajuće smernice na: http://www.data-forum.eu/registration/guidelines-financial-travel-support

Ako želite da pozicionirate svoju organizaciju na Evropskom forumu podataka 2012, molimo Vas da pročitate informacije o sponzorisanju na: http://www.data-forum.eu/join/sponsor-information

EDF se zasniva na saradnji projekata LATC (Linked Open Data Around-the-Clock, http://latc-project.eu/), LOD2 (Creating Knowledge out of Interlinked Data, http://lod2.eu/Welcome.html), IKS (Interactive Knowledge Stack, http://www.iks-project.eu/), i PlanetData (http://planet-data.eu/). Podržan je od strane Evropske komisije i predstavljen od strane STI International (http://www.sti2.org/).

Tim koji organizuje konferenciju EDF2012 se raduje susretu sa Vama u Kopenhagenu u junu!

 

 

EDF 2012 Press kontakti

EDF2012 Sedište za širenje informacija
Martin Kaltenböck, Semantic Web Company, Austrija
Email: m.kaltenboeck@semantic-web.at

Lokalno sedište za širenje informacija, Kopenhagen
Rasmus Ulslev Pedersen, Kopenhaška poslovna škola, Danska
Email: rup.itm@cbs.dk

EDF2012 Press prostor: http://www.data-forum.eu/about/press-area