50 godina računarstva u Srbiji – Hronika digitalnih decenija

 

Malo je zemalja u svetu koje su još pre 50 godina imale znanja i potrebe da razviju i proizvedu sopstveni računar – Srbija se u ovaj elitni klub koji je brojao svega 10 članova učlanila 1960. godine, računarom CER-10. U godinama i decenijama koje su sledile pratili smo razvoj informacionih tehnologija, napredovali ili zaostajali, ali uvek je bilo originalnih ideja i zanimljivih događaja koje je vredelo zabeležiti.

Obeležavajući ovaj važan jubilej PC Press je, u saradnji sa Društvom za informatiku Srbije i Institutom „Mihajlo Pupin“, a pod pokroviteljstvom Uprave za digitalnu agendu Republike Srbije, izdao knjigu „50 godina računarstva u Srbiji – hronika digitalnih decenija“.

Neke od tema kojima se knjiga bavi su razvoj domaćih računara u naučnim institutima, proizvodnja računara u velikim društvenim firmama, dolazak stranih kompjutera na naše tržište i širenje mreže zastupnika, prvi domaći kućni računari, računari u industriji, lokalizacija softvera i razvoj govornih tehnologija prilagođenih srpskom jeziku, razvoj Interneta i osvajanje nacionalnog domena, računarsko obrazovanje, ICT izdavaštvo, savremena IT produkcija…

Autori knjige su vrhunski stručnjaci sa našeg Univerziteta, iz instituta, velikih i manjih računarskih firmi, ljudi koji su stvarali istoriju računarstva u Srbiji i koji opisuje ideje, uspehe i zablude koje neminovno prate sve originalne projekte. Urednici knjige su dr Dragana Bečejski-Vujaklija, profesor Fakulteta organizacionih nauka i Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

Knjiga „50 godina računarstva u Srbiji – hronika digitalnih decenija“, u luksuznom ćiriličnom izdanju na preko 200 strana, izašla je iz štampe 22. decembra ove godine. Povlašćena cena knjige, za posetioce pcpress.rs sajta, je 990 dinara, što uključuje PDV i poštanske troškove.

 

Preuzeto sa sajta www.pcpress.rs/50godina/