robot_skola_291111-6499535Učenicima petog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović“, umesto profesora, danas je čas držao humanoidni robot NAO koji govori, hoda, prepoznaje ljude i predmete i oseća dodir.

Robot se prvo predstavio učenicima, zatim je pokazao kako šutira penale, „odigrao“ jedan kineski ples, ali i užičko kolo.

Aleksandar Rodić iz Odeljenja za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“, koji je deci predstavio robota, rekao je da je cilj časa da mališani dobiju motivaciju da se, kada budu upisivali fakultet, opredele za tehniku ili informacione tehnologije, jer su one „budućnost za čovečanstvo“.

Jedan ovakav robot košta oko 18.000 EUR, ali prema Rodićevim rečima, za nekoliko godina, kada naučnici razviju personalne robote, što im i jeste glavni čilj, njegova cena će biti manja.

– Današnji roboti nisu samo automati, već su inteligentne mašine, ali budući roboti će biti još savršeniji kada im se umesto elektromotora ugrade veštački mišići – rekao je Rodić.

Robot NAO nedavno je „došao“ iz Francuske, u grudi mu je ugrađen kompjuter koji sakuplja informacije iz okruženja, ima dve kamere i mikrofon i pokreće ga 25 elektromotora.

– Komunikacija sa njim je potupno bežična, a sve komande mu se izdaju sa računara – rekao je Rodić i dodao da ovaj robot još uvek nije u potpunosti automatizovan, ali da će biti za nekoliko meseci.

Robota će moći da vide i posetioci predstojećeg Festivala nauke, koji se održava od 2. do 4. decembra na četiri lokacije u Beogradu.

 

Izvor:

logo-8237416