107404-2917983U poslovnoj zgradi „Elektrovojvodine“ u ponedeljak (24. oktobra 2011.) pušten je u rad novi Dispečerski centar, koji omogućava potpuni nadzor nad elektrodistributivnim sistemom Vojvodine.

Direktor „Elektrvojvodine“ Tihomir Simić rekao je prilikom otvaranja da je projekat vredan 300.000 EUR i da su u Dispečerskom centru primenjena savremena tehnička i tehnološka dostignuća zahvaljujući kojima je zaokružena elektrodistributivna slika Vojvodine u svakom trenutku.

Sada smo u situaciji da u realnom vremenu vidimo stanje čitavog sistema u Vojvodini, ali i sistem „Elektromreže Srbije“, kako bismo mogli da planiramo vanredne aktivnosti na vreme – rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, novi Dispečerski centar omogućiće i velike uštede i smanjenje gubitaka u mreži, koji su modernizacijom trafostanica i automatizacijom sistema već smanjeni za 2,75%.

Nadzor nad distributivnim sistemom ubuduće će se ostvarivati preko dinamičke multifunkcionalne table sa šest ekrana najnovije generacije sa LED tehnologijom, čiji životni vek je procenjen na oko 100.000 sati rada.

1006_ocp_w380_h300-1656702Zidni displej ugradio je i instalirao beogradski institut „Mihajlo Pupin“ i on predstavlja jedinstveno rešenje u okviru privrednih društava koje rade u sastavu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS).

Kompanija „Mitsubishi“ je prvi put ovo savremeno tehnološko rešenje predstavila u prvoj polovini 2011. godine.

Otvaranju Dispečerskog centra prisutvovali su i predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković i direktor Direkcije za distribuciju Životije Jovanović, koji je rekao da će taj centar značajno doprineti većoj efikasnosti u radu „lektrovojvodine“ ali i većoj pogonskoj opremljenosti EPS-a.

 


Preuzeto sa portala eKapija

logo-8370880