Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu osnivaju zajednički Institut u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. Ovaj Institut će takođe nositi ime velikana naše nauke Mihajla Pupina, a sedište će mu biti na Elektrotehničkom fakultetu u Banja Luci. Saradnja instituta imenjaka će se odvijati u oblasti nauke, istraživanja, obrazovanja i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kroz uzajamnu razmenu i pokretanje zajedničkih aktivnosti zasnovanih na ravnopravnom partnerstvu. Ovo je prvi slučaj da Institut iz Beograda učestvuje u osnivanju jednog Instituta van granica Srbije.jasmin-komic-i-zarko-obradovic-6847845

U utorak, 5. aprila Sporazum o naučno-tehnološkoj i poslovno-tehničkoj saradnji o osnivanju zajedničkog instituta u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, sa sedištem u Banjaluci potpisali su ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, Vladan Batanović generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, prof. dr Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banja Luci i prof. dr Mitar Novaković rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kada novi Institut počne sa radom, početkom juna ove godine u njemu će moći da se zaposle stručnjaci koji su svoje obrazovanje stekli na univerzitetima u Republici Srpskoj, a prvenstveno na elektrotehničkim fakultetima. Zajedničko učešće na međunarodnim projektima, razmena stručnjaka, stipendiranje najboljih studenata, gostovanje predavača iz Instituta u Beogradu na fakultetima u Republici Srpskoj, samo su deo aktivnosti i razmene znanja koji se planiraju.

ugovor2011-1420329

Osnivanje Instituta u Banja Luci će pogodovati razmeni naučnoistraživačkih i tehnoloških iskustava, bržem transferu znanja u privredu u funkciji njenog razvoja i stvaranju komercijalnih proizvoda potrebnih tržištu.

Ministar Obradović i državni sekretar prof. dr Radivoje Mitrović su ovom prilikom obišli nekoliko laboratorija Instituta „Mihajlo Pupin“, a direktor je goste, kroz kratku prezentaciju, upoznao sa najznačajnijim rezultatima i nainteresantnijim projektima koje realizuju naši stručnjaci.

zarko-obradovic-obilazak-imp-5689855